logo F1online.sk

Prost: Hamilton má rovnako veľa dôvodov skončiť ako pokračovať

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala11. 1. 2022

Rozbieha sa ďalšia vlna špekulácií o budúcnosti Lewisa Hamiltona. Môžeme ju považovať len za chabý pokus vyplniť formulovú uhorkovú sezónu niečím, čo by čitateľov trochu aktivizovalo, alebo je v správach zo zahraničných médií aj čosi pravdy? Alain Prost by zrejme prikývol. Hovorí, že podľa neho Hamilton musí byť momentálne rozpoltený.

V pondelok večer sa na Sky Sports objavili čerstvé informácie od Craiga Slatera, ktorý tvrdí, že Mercedes a Hamilton chcú najskôr čakať na “hmatateľné” výsledky prešetrovania Veľkej ceny Abú Zabí a až po nich bude isté, že Hamilton Formulu 1 neopustí. Otázkou je, kedy sa toho dočkáme? Vraj platí nasledovná nepriama úmera: Čím dlhšie toto “vyšetrovanie” bude trvať, tým je menšia pravdepodobnosť, že Lewisa Hamiltona uvidíme na štartovom rošte v Bahrajne.

V utorok sa ku Sky Sports pridala aj BBC, ktorá píše, že podľa insiderov Lewis Hamilton skutočne stratil všetku dôveru vo vedenie Formuly 1. Viaceré zdroje vraj majú obavy, že FIA bagatelizuje hrozbu v podobe straty dôveryhodnosti kráľovnej motoršportu a pre nápravu nerobí maximum. Koniec-koncov BBC podľa svojho článku kontaktovala FIA s otázkou, v akom časovom horizonte by sme mohli čakať nejaké výsledky, no odpoveďou bolo len strohé konštatovanie, že zatiaľ nie je pripravená odpovedať na otázky.

Možno by FIA mala v tomto smere zaradiť vyšší prevodový stupeň a vziať hrozbu odchodu Lewisa Hamiltona o čosi vážnejšie. Napokon odchod britského jazdca si istotne neželá ani Liberty Media, ktorá by prišla o jedno obrovské marketingové lákadlo, ktoré priťahuje milióny fanúšikov po celom svete.

Podľa francúzskeho Le Journal du Dimanche dokonca Liberty dala analytickej firme vypracovať štúdiu, ktorej cieľom bolo zistiť, koľko by Formula 1 prerobila, keby sedemnásobný majster sveta zrazu len zamával na rozlúčku. Výsledná suma sa má pohybovať na úrovni “niekoľkých stoviek miliónov eur”.

A Hamiltona teraz neradno tlačiť ku dverám, lebo nimi prejde. Podľa Alaina Prosta momentálne existuje len krehká rovnováha medzi tým, či bude pokračovať, a či skončí. “Je ťažké sa vcítiť do jeho kože. Určite má rovnako veľa dôvodov skončiť ako pokračovať. Je to tak 50 na 50. Poriadne tvrdo ho to zasiahlo, ale bolo by to naozaj smutné, keby tu v tejto sezóne nebol.”

“Chcem si zachovať optimistický pohľad, pretože sa môže vydať za týmto ôsmym titulom, a čakajú nás nové technické pravidlá, na čele budeme mať možno tri tímy a o titul budú bojovať štyria či piati jazdci,” zamýšľa sa štvornásobný šampión. “Toto je výzva, do ktorej by sa Hamilton mohol chcieť pustiť.”

No bude sa chcieť do nej pustiť aj po tom, čo FIA zametie kauzu VC Abú Zabí pod koberec? Mercedes to nechce dopustiť, podľa zdrojov BBC to dosiahol dokonca aj dohodou, ktorú po posledných pretekoch uzavrel s FIA. Za to, že stiahol svoje odvolanie, vraj má padnúť hlava Michaela Masiho ako riaditeľa pretekov a tiež Nikolasa Tombazisa, ktorý je šéfom FIA pre jednosedadlové monoposty.

Mercedes však popiera, že by s vedením FIA uzavrel podobnú dohodu. Odvolanie vraj stiahol po tom, čo dostal záruku, že FIA pristúpi k celej veci s plnou vážnosťou, dôkladne ju vyšetrí a prijme adekvátne protiopatrenia.

Na to, ako tieto kroky budú vyzerať v realite, si zrejme ešte pár týždňov počkáme.