logo F1online.sk

Budú v novej sezóne bojovať o titul tri či štyri tímy? McLaren v to dúfa

Daniel Ricciardo a Valtteri Bottas
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 1. 2022

Významné zmeny pravidiel v minulosti sprevádzali aj mnohé prekvapenia, či dokonca trvalejšie preskupenie síl. Najmä tímy, ktoré v novodobej hybridnej ére nemohli pravidelne bojovať o víťazstvá či pódiá, upínajú svoje nádeje práve k sezóne 2022. Medzi nimi pochopiteľne nechýba McLaren.

Britský tím bol v záverečných rokoch „starých“ pravidiel na vzostupnej trajektórii. Po katastrofálnych sezónach sa od ročníka 2019 kontinuálne zlepšoval, a v každom ďalšom roku získal vždy vyšší priemerný počet bodov na preteky. Dosiahnutý progres priniesol v rokoch 2019-2021 double z Monzy a k nemu ďalších šesť pódií. Naďalej však platí, že McLaren od roku 2012 nebol v pozícii tímu, ktorý by vyhrával či nebodaj bojoval o tituly.

Vo Wokingu teda k novej sezóne upínajú veľké nádeje. Vnímajú ju ako svoju šancu poskočiť späť na úplný vrchol. „Bol by som veľmi prekvapený, ak by bol budúci rok s novými autami nudný,“ povedal výkonný riaditeľ tímu Zak Brown, ktorý očakáva preskupenie síl po zmene pravidiel. „Myslím si, že z toho vzídu víťazi a porazení, a taktiež uvidíme prekvapenia. Jednoznačná dominancia nejakého tímu by ma naozaj prekvapila.“

Zmeny pravidiel pritom v minulosti priniesli aj dominanciu tímu, ktorý sa do zmien trafil najlepšie. Od návratu hybridnej éry v roku 2014 dominoval Mercedes, v roku 2009 zase všetkých zaskočil Brawn GP so svojím unikátnym riešením dvojitého difúzora. Aj McLarenu to takto raz skvele vyšlo. Monoposty F1 prešli zmenami medzi sezónami 1997 a 1998. Sezóna 1998 jasne patrila McLarenu, ktorý získal svoj doteraz posledný Pohár konštruktérov a Mika Häkkinen sa stal majstrom sveta.

„Možno aj teraz príde tím, ktorý bude dominovať počas určitého malého obdobia sezóny, ako sa to podarilo Brawnu v roku 2009. Avšak pri rozpočtovom strope cítime to napätie, ktoré je na tímy kladené pri vývoji auta. Naozaj by ma zaskočilo, ak by sa rozdiely v poli kontinuálne nezmenšovali,“ vyhlásil Zak Brown.

V McLarene očakávajú, že do súboja o titul sa po dlhšej dobe zapojí viac tímov. Skutočnú bitku niekoľkých stajní o najvyššie priečky sme naposledy videli možno v rokoch 2012, kde prvých sedem pretekov malo sedem rôznych víťazov, a v roku 2010, kde pred záverečnými pretekmi boli v hre o majstra sveta jazdci z troch rôznych tímov (Red Bull, Ferrari, McLaren).

„Mojím prianím je, aby sme takto o rok prichádzali do Abú Zabí s tromi či štyrmi autami, ktoré môžu bojovať o šampionát. Toto by mal byť hlavný cieľ,“ pokračoval šéf McLarenu, ktorý si praje pokračovanie napätia z fantastickej predošlej sezóny. „Tento rok bol naozaj úžasný, na celom štartovom rošte. Verím, že to bola len ochutnávka toho, čo nás čaká s novými autami a zmenami aerodynamiky na monopostoch,“ uzavrel Brown.