logo F1online.sk

Ecclestone: Vettel by mal zamieriť späť do Red Bullu

Sebastian Vettel
© Aston Martin
Milan Kubala
Milan Kubala10. 1. 2022

Sebastian Vettel má za sebou niekoľko sezón, v ktorých nedokázal naplniť očakávania. Keď sa lúčil s Ferrari, s Charlesom Leclercom jasne prehral, nuž a v Aston Martine mu trvalo až príliš dlho, kým sa aspoň ako-tak rozbehol. Podľa Bernieho Ecclestona ho však ešte nemožno odpisovať. Nemcovu aktuálnu skutočnú rýchlosť vraj nepoznáme, pretože už veľmi dlho nesedel v konkurencieschopnom aute.

Vráťme sa v čase o poldruha roka do minulosti. Sebastiana Vettela čaká koniec vo Ferrari a na sezónu 2021 stále nemá platný kontrakt. Intenzívne rokuje s Racing Pointom, resp. Aston Martinom a nakoniec sa mu z neho podarí vystrnadiť Sergia Péreza. Zdá sa, že Čierny Peter zostal v Mexičanových rukách, no na konci sezóny sa z neho stal žolík, ktorý mu zabezpečil sedačku v samotnom Red Bulle.

Keby bol Vettel trpezlivejší, mohol sa do Milton Keynes vrátiť, uviedol Helmut Marko približne takto pred rokom. Na konci sezóny bol však už dohodnutý s Aston Martinom. Tento prestup mu nakoniec veľké pretekárske obrodenie nepriniesol a Vettel sa väčšinu roka trápil.

O Vettelovej aktuálnej forme a úvahách, či by mal zavesiť volant na klinec, hovoril Bernie Ecclestone pre sport1.de. Kedy by mal teda Vettel odísť? “Keď to on tak bude cítiť. Nemali by mu ostatní hovoriť, že má odísť.”

“My už teraz nevieme, aký je rýchly, pretože už nesedí v konkurencieschopnom aute,” pustil sa do vysvetľovania britský miliardár. “Nie je teda také ľahké povedať, že by už nebol taký rýchly ako predtým. On by potreboval opäť sedieť v Red Bulle.”

Ktovie, ako by uplynulá sezóna z Vettelovho pohľadu dopadla, keby naozaj odieval farby červených býkov, ktorí dokázali vyhrať jedenásť veľkých cien a k tomu pridali osem druhých miest. Verstappena by azda nedokázal poraziť, no určite by ho súboje o víťazstvá bavili viac ako prevažne márne snahy dostať sa do bodovanej desiatky.

Podobne bol na tom v uplynulom roku aj Vettelov veľmi dobrý kamarát Kimi Räikkönen, ktorého kariéra sa však už nezadržateľne blížila ku koncu. Iceman bol vraj už pred minulou sezónou rozhodnutý skončiť.

Dnes nám nezostáva iné len spomínať na jeho formulové dobrodružstvá. “Kimi je super chlapík a ako jazdec je skrátka pravý pretekár. Presne to chcete. On preteká, ľudí si príliš nevšíma, priamo im povie svoj názor.”

“Problém je v tom, že tu už nemáme poriadnych ľudí ako Kimi. Zo všetkých sa stali akísi roboti, ktorí počúvajú a robia, čo im prikážu, namiesto toho, čo si myslia, že je správne,” vyzdvihol Räikkönena 91-ročný Ecclestone.

Súvisiace články