logo F1online.sk

Alonso: S Kimim sme sa zabávali na tom, aký umelý je svet F1

Kimi Räikkönen
© Sauber Media Hub
Milan Kubala
Milan Kubala4. 1. 2022

Z Formuly 1 nám definitívne odišiel jeden z mála pilotov, ktorí si pamätali na to, aké to bolo pretekať v prvom desaťročí tohto milénia. Za ten čas si Kimi Räikkönen vybudoval obrovskú fanúšikovskú základňu a získal si rešpekt celého padoku. Na Fernanda Alonsa spravil dojem neuveriteľne priamym vystupovaním; Iceman sa skrátka na nič nehral. Toto mu bude vo svete F1 chýbať.

Kimi Räikkönen a Fernando Alonso vstupovali do Formuly 1 v rovnakom čase, a to na Veľkej cene Austrálie 2001. Rýchlo sa z nich stali ospevované talenty, dokonca aj majstri sveta. Fernando Alonso získal prvý titul v roku 2005, keď porazil Räikkönena, a ten mu to všetko vrátil o dve sezóny neskôr.

Dvojica dokonca nakrátko pretekala bok po boku v jednom tíme. Ročník 2014 v internom dueli vo Ferrari jasne ovládol Fernando Alonso, ktorý sa na začiatku hybridnej éry dostal do tempa oveľa rýchlejšie. V ďalších rokoch sme sa však dočkali niekoľkých pekných súbojov medzi týmito dvoma formulovými veteránmi, hoci už to nebolo o tie najvyššie pozície.

Fernando Alonso si na Kimiho Räikkönena zaspomínal v podcaste Beyond the Grid, v ktorom priznal, že mu bude aj chýbať. “Keď začínate a máte pred sebou debut, nemáte jasnú predstavu o tom, čo vám budúcnosť prinesie.”

“Obaja sme zažili krásne časy vo Formule 1, obaja sme vyhrali titul, pričom v roku 2001 sme si azda neboli celkom istí tým, že dosiahneme taký úspech. Ale som rád, že som toľko rokov strávil s Kimim, je to veľká osobnosť vo Formule 1 a v ďalšej sezóne mi bude chýbať,” pripúšťa temperamentný Španiel.

Ak si nájdete cestu ku Kimimu Räikkönenovi, spoznať ho nie je veľmi ťažké, čo si Fernando Alonso na bývalom pilotovi McLarenu či Ferrari cení najviac. Ak však Icemana vnímate len na základe toho, ako vystupuje na verejnosti, nikdy nezistíte, aký je aj vo svojom vnútri.

“On je veľmi úprimný človek, nehrá žiadne hry,” vysvetľuje Alonso. “My vidíme len takú masku, ktorá hovorí, že je chladný, veľa toho nenahovorí a podobne, ale vo vnútri je to úplne iný človek. Nie je ľadovým mužom. Vo svojom vnútri je dosť vrúcny. Možno ho treba spoznať aj mimo motoršportu, aby ste uvideli toho skutočného Kimiho.”

Keď sa to dvojnásobnému majstrovi sveta podarilo, zistil, že s Kimim Räikkönenom toho majú spoločného oveľa viac ako len vášeň pre pretekanie. “Niekedy sa stretávame na letiskách, mimo padoku, v reštauráciách… A niekedy na párty!” rozosmial sa Alonso. “Po pretekoch sa z neho stane jeden z tých chlapíkov, s ktorými sa môžete úprimne baviť na rôzne témy a oni vždy prejdú rovno k veci.”

“Zdieľam mnoho jeho názorov a myšlienok o Formule 1 a o svete. My žijeme v bubline, toto nie je reálny život. Máme tu všetko to vybavenie, žijeme jednoduchý život, cestujeme v dobrých lietadlách, bývame v päťhviezdičkových hoteloch, všetci nám podávajú pomocnú ruku, ale v nedeľu večer sú z nás normálni ľudia. Zvykneme sa smiať na tom, akým umelým sa stal tento svet,” doplnil.

Súvisiace články