logo F1online.sk

Norris je hrdý na svoju otvorenosť o mentálnom zdraví

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík1. 1. 2022

Lando Norris sa v priebehu tejto sezóny rozpovedal o svojom mentálnom zdraví a problémoch, ktoré zažíval počas svojej nováčikovskej sezóny. Ukázal, že za jeho úsmevmi a vtipmi sa skrýva omnoho krutejšia realita života pretekára F1.

Lando o tom začal rozprávať po viac ako dvoch rokoch. V roku 2019 cítil počas svojich začiatkov vo Formule 1 na svojich pleciach veľký tlak a strach o svoju budúcnosť. Bál sa, že ak nebude podávať dobré výkony, príde o svoje miesto i budúcnosť. Nebál sa však tieto problémy riešiť s odborníkmi a pobáda ostatných, aby to spravili tiež. Dnes je rád, že jeho slová napokon padli na úrodnú pôdu.

„Som veľmi rád, že o tom hovorí viac ľudí, ktorí si uvedomujú, aké výhody to prináša,“ povedal Norris, ktorého cituje Motorsport.com. „Nemyslím si, že to má akékoľvek negatíva. Myslím, že vám to môže len pomôcť sa cítiť lepšie.“

„Som veľmi šťastný, že som sa stal súčasťou tej skupiny, ktorá to akceptovala a smelo o tom začala hovoriť. Jednou z najdôležitejších vecí, ktorá ma primäla o tom verejne hovoriť, sú moji fanúšikovia,“ povedal britský mladík.

„Predtým som o tom veľmi nechcel hovoriť verejne, ale zopár fanúšikov neskôr hovorilo, ako veľmi im to pomohlo a aký dosah to na nich malo. Tak som si uvedomil, aký veľký dosah môžem mať na stovky až tisíce ľudí. Začali mi chodiť správy o tom, ako som im pomohol cítiť sa oveľa lepšie. A nielen im, ale aj ich priateľom alebo rodine. To je naozaj úžasné sledovať.“

„Uvedomil som si, aký dosah môžem mať a aké je moje miesto vo Formule 1 so všetkými mojimi sledovateľmi a fanúšikovskou základňou dôležité. Preto som si povedal, že je lepšie o tom hovoriť verejne a celosvetovo. Snažil som sa tým pomôcť čo najväčšiemu počtu ľudí,“ dodal Norris.