logo F1online.sk

Ja by som si vybral Norrisa, odkázal Mercedesu Palmer

Lando Norris, Carlos Sainz a George Russell po kvalifikácii na VC Ruska 2021
© McLaren Media Centre
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 12. 2021

Mercedes sa v tejto sezóne rozhodol urobiť jazdeckú zmenu. Po piatich úspešných sezónach s tandemom Lewis Hamilton – Valtteri Bottas, dostane po boku sedemnásobného šampióna šancu George Russell. Britský mladík je mnohými považovaný za generačný talent sveta motoršportu a budúceho majstra sveta. Bývalý pilot a dnes expert Jolyon Palmer by si však na mieste Mercedesu vybral iného britského mladíka.

Bývalý jazdec Renaultu sa nedávno stretol v podcaste F1: Chequered Flag s komentátorom Formuly 1 a Formuly E Jackom Nichollsom i ďalším expertami z prostredia efjednotky. Spolu sa porozprávali na mnohé témy, ktoré priniesla uplynulá sezóna. Preberalo sa aj rozhodnutie Mercedesu posadiť do kokpitu svojho tímu Georgea Russella.

„Ak by som bol na mieste Mercedesu, mal úplne voľnú ruku a mohol si vybrať na to miesto kohokoľvek, myslím, že by som si pri pohľade na uplynulú sezónu vybral Norrisa, nie Russella,“ povedal Nicholls.

Odvážne tvrdenie, ktoré však Palmer plne podporil. „V tomto som s Jackom za jedno, tiež by som si vybral Landa.“

„Neuveriteľným spôsobom dokázal v závere Veľkej ceny Ruska držať za sebou Lewisa Hamiltona, aj keď ho nakoniec o víťazstvo pripravila stratégia a výber pneumatík. Chalan, ktorý nikdy nevyhral preteky F1, ktorému na krk dýchal sedemnásobný majster sveta na Mercedese, no dokázal ho držať za sebou. Všetci vieme, aký dobrý je Lewis v daždi, myslím, že od Norrisa to bol priam legendárny počin,“ vychvaľuje Palmer svojho krajana.

Toto pritom nebol ani zďaleka jediný skvelý Norrisov počin v tejto sezóne. Všetci si pamätáme na Lewisovu vysielačku „such a great driver, Lando“ v Rakúsku. Skvelú tímovú prácu a pevné nervy ukázal aj v Monze, kde si určite dobre uvedomoval, že je to práve on, kto si to víťazstvo zaslúži viac.

„Premýšľam, či sa Lando v tejto sezóne posunul do tej najvyššej kategórie, po bok Lewisa a Maxa. Keď sa pozriete, akú skvelú prácu odvádzal v súboji s Ricciardom, povedal by som, že aj v posledných niekoľkých pretekoch bol o dosť pred ním. Mal veľkú smolu, inak by skončil na celkovom piatom mieste,“ hovorí Palmer.

„V budúcom roku by sme mohli vidieť niekoľko čisto britských pódií. Tandem Mercedesu, plus Lando, ak sa teda podarí zavŕšiť obrodenie McLarenu,“ dodal Palmer.

Súvisiace články