logo F1online.sk

El Plan: Do troch až piatich rokov chceme vyhrávať

Alpine zozadu, zadné krídlo, El Plan
© Alpine
Milan Kubala
Milan Kubala27. 12. 2021

Fernandov Alonsov “El Plan” bol najskôr len obyčajným vtipom, no v priebehu sezóny sa z neho stalo čosi viac. Tento odkaz sa premenil na akýsi symbol toho, že Alpine dobre vie, kam sa chce dostať, je na vzostupe a už čoskoro bude bojovať o pretekové víťazstvá a postupom času aj o tie šampionátové, prezradil výkonný riaditeľ Renaultu Luca de Meo.

El Plan si získal také množstvo fanúšikov, že na posledných pretekoch v Abú Zabí sa dokonca vynímal na zadných krídlach monopostov s označením A521. Mnohých to pobavilo, no iných zas zaujímalo, čo od tohto plánu môžeme čakať pred štartom novej formulovej éry?

Podľa výkonného riaditeľa Lucu de Mea, s ktorým sa zhovárali reportéri španielskeho AS, nemáme ešte v budúcej sezóne čakať nič bombastické, to príde až neskôr. “Ak sa teda chceme baviť o našom pláne, prezradím vám, že podľa neho do troch až piatich rokov budeme konkurencieschopní, dokážeme pravidelne vyhrávať preteky a nakoniec získame aj majstrovský titul.”

“Samozrejme, to je cieľom všetkých — Aston Martinu, Ferrari, Red Bullu… Koniec-koncov všetci chcú vyhrať a my tiež snívame o tom, že jedného dňa vyhráme šampionát,” pokračuje 54-ročný rodák z Milána vyberajúc opatrnejšie slová: “Ale je to veľmi ťažké, máme takých dobrých súperov, že nikdy neviete. Toto nie je niečo, čo by ste hodili do kalkulačky a tá by vám dala výsledok. Závisí to od mnohých vecí.”

V prospech Alpinu hovorí zmena technických pravidiel. Továreň v Enstone môže túto zimu spraviť oveľa väčší krok smerom k špičke ako bez zemetrasenia na poli techniky. A vpred sa určite posunie aj vďaka novej pohonnej jednotke. V tejto sezóne totiž Alonso s Oconom jazdili de facto s jemne upravenými motormi z roku 2019. Nasadenie úplne nového pohonného ústrojenstva bolo odložené o ďalší rok, aby mali inžinieri ešte viac času ho zdokonaliť.

“Je jasné, že v tejto sérii máme dlhodobé záväzky a ambíciu byť konkurencieschopní,” ubezpečuje de Meo. “Myslím si, že je možné sa do pár rokov dostať medzi najlepších, niekedy vyhrať, niekdy budeme mať aj problémy, a inokedy končiť na pódiu.”

“Ale pozícia Renaultu nie je niekde v strede, chceme byť vyššie. Neviem povedať kedy, pretože potom vyhlásite, že podľa de Mea Alpine vyhrá titul v roku 2023 a ak ho nevyhráme, sme tu zbytoční. Dôležité je zachovať si ten prístup, keď chcete zostať v športe a chcete doň investovať,” doplnil.