logo F1online.sk

Ecclestone: Podľa mňa sa už Hamilton nevráti

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2021

Od popretekového interview s Lewisom Hamiltonom v Abú Zabí sme sedemnásobného majstra nepočuli povedať ani slovo. V padoku sa preto intenzívne špekuluje, že britský pretekár by mohol zavesiť volant na klinec. K tomuto názoru sa prikláňa aj Bernie Ecclestone, podľa ktorého Hamiltonove vyhliadky nie sú ani zďaleka ružové; ak si to aj on uvedomí, rozhodne sa ukončiť veľmi bohatú kariéru.

Toto Wolff sa v rámci rozhovoru, v ktorom oznámil úmysel nepodať odvolanie, nechal počuť, že budúcnosť Lewisa Hamiltona vyzerá dosť neisto. Sklamaný Brit podľa všetkého nevylučuje ani koniec vo Formule 1. Informácie od jednotlivých zdrojov sa však líšia a napríklad taliansky motorsport.com tvrdí, že Hamilton bude pokračovať.

Za zamyslenie tiež stojí, či Toto Wolff svojimi slovami nechcel len dostať svoj tím na titulky športovej tlače; ak sa bude o Hamiltonovi písať hoc aj celú zimu, z pohľadu publicity to bude len dobré.

Bernie Ecclestone si však nemyslí, že by išlo o nejakú hru, podľa neho Hamilton skutočne odíde. Čo mu môže behať hlavou? “Ja vám neviem, ale nemyslím si, že by sa vrátil. Je až príliš sklamaný,” vyjadril sa pre švajčiarsky Blick. “A svojím spôsobom sa to aj dá pochopiť. Navyše teraz by bol ten správny čas — so siedmimi titulmi na konte ako Michael Schumacher — pustiť sa do plnenia si svojho sna a začať podnikať v móde.”

Prečo má bývalý boss efjednotky taký pocit? Hovoril od posledných pretekov s Hamiltonom? “Nie, ale pred pár dňami som sa zhováral s jeho otcom. Okamžite som vycítil, že na otázku ohľadom synovej budúcnosti by neodpovedal, nuž sme sa bavili len o biznise.”

Ecclestone k svojmu názoru dospel inak; pozrel sa na aktuálnu situáciu, blížiaci sa ročník 2022 a začal uvažovať nad tým, čo môže Hamilton získať, ak by zotrval v kráľovnej motoršportu. Podľa Ecclestona je isté len jedno; Mercedes by jeho odchodom určite stratil.

“Lewis môže v roku 2022 len prehrať, veď ktovie, ako sa premieša štartové pole, a s príchodom Georgea Russella bude mať po boku ambiciózneho tímového kolegu, hoci ja o ňom nie som taký presvedčený ako mnohí experti,” zamýšľa sa Ecclestone. “A nezabudnime na Verstappena. V ňom Hamilton po dlhých rokoch konečne našiel vyrovnaného protivníka.”

Verstappen hovorí, že podľa neho bude Hamilton pokračovať. “Tomu rozumiem. Hamilton bol pre Maxa súperom, ktorého si všetci vážili. Takýto úspech sa ráta dvakrát a trvám na svojom: Max je momentálne najlepším jazdcom na svete.”

Keby Hamilton v tejto sezóne zvíťazil, teraz by sme viedli úplne iné debaty. A možno nebolo treba tak veľa a Mercedes mohol Hamiltonovi triumf poistiť, chýbal len jeden dobre vymyslený pokyn Valtterimu Bottasovi. Aký?

Spomínate si, ako Red Bull vysvetľoval, že počas výjazdu Bernda Mayländera radšej stiahol z trate Sergia Péreza, pretože hrozilo, že jeho pohonná jednotka to nezvládne? Ak by Mexičan zastavil niekde na trati, hrozili by žlté vlajky či nebodaj predĺženie výjazdu safety caru, čo červení býci nechceli riskovať.

Mercedes sa tým však mohol inšpirovať a keď sa schyľovalo k tomu, že preteky budú reštartované, mohol dať Bottasovi pokyn odstaviť auto na trati s odôvodnením, že jeho pohonná jednotka to nezvládla.

“Veľmi šikovné,” pousmial sa Ecclestone. “Tiež som na to pomyslel a na trati je niekoľko miest, ktoré by boli ideálne na to, aby bezpečnostné vozidlo muselo zostať na trati dlhšie. Veľa ľudí by to naštvalo, ale keby sa preteky nereštartovali, nikto by nerozmýšľal nad tým finále, ktoré sme mali nakoniec.”

Jedna vysielačka mohla Mercedesu zabezpečiť prestíž, ktorá je spojená s jazdeckým titulom, ale mohol to spraviť aj iný sled rozhodnutí. “V tých posledných kolách bolo veľa vecí spravených zle. Riaditeľ pretekov Michael Masi si mohol ušetriť tieto problémy, keby preteky okamžite po Latifiho nehode prerušil červenou vlajkou. Mali by sme trojkolové superfinále medzi Maxom a Lewisom. Veľa vecí neprebehlo správne, ale to už nezmeníme.”

Rozhovor s Berniem Ecclestonom zavŕšila zaujímavá otázka: Kto mu telefonoval ako posledný? “Zavolal mi otec Carlosa Sainza a povedal mi viac o situácii jeho syna. Povedzme to takto: Veľa ľudí v Maranelle je prekvapených z toho, že Španiel dokázal tak potrápiť Charlesa Leclerca. Za mňa bol Leclerc vždy veľmi dobrým jazdcom, ale teraz si to už nemyslím.”

Súvisiace články