logo F1online.sk

Norris: Najlepšia bola pole position

Lando Norris
© Twitter/F1
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl24. 12. 2021

Lando Norris sa vo svojej tretej sezóne v F1 zaradil medzi úzku špičku. Štyrikrát vystúpil na pódium, získal 160 bodov a Pohári jazdcov obsadil šiestu priečku. Bodoval na všetkých podujatiach s výnimkou Maďarska a Belgicka. Aj napriek smolnému záveru roka má Lando dôvod na úsmev.

V prvej polovici sezóny sa dokonca zdalo, že by Norris mohol bojovať o tretie miesto v Pohári jazdcov, čo je v dobe dominancie Mercedesu a Red Bullu priam nereálna predstava. Zlom však nastal v Rusku. Lando chcel tak veľmi vyhrať, že v závere spolu s tímom zle odhadli intenzitu dažďa, a namiesto triumfu či pódia z toho bolo len siedme miesto.

Odvtedy Norris v cieli neskončil lepšie než siedmy. „Urobil som aj niekoľko chýb, najväčšiu v Brazílii,“ vrátil sa mladý Brit ku kontaktu s Carlom Sainzom zo štartu na Interlagose.

„Inak ma však v závere roka stíhala smola s defektami, problémami a incidentami. Druhá polovica sezóny nebola podľa mojich predstáv. Zaslúžili sme si oveľa viac. Tím totiž odviedol oveľa lepšiu prácu, ako to na prvý pohľad vyzerá. Cítim, že aj ja som bol oveľa lepší, než napovedá celkový výsledok. Len sme mali smolu,“ povzdychol si Lando Norris, ktorý v závere roka často zbieral len po bode za desiate miesta. Mal naozaj kusisko smoly – v Katare i v Abú Zabí sa prepadol kvôli defektom, v Saudskej Arábii doplatil na červené vlajky. Aj preto skončil v Pohári jazdcov „len“ šiesty tesne za Carlosom Sainzom, a o bod pred Charlesom Leclercom.

„Stále som však šťastný, bola to moja doteraz najlepšia sezóna. Stále sa samozrejme nájdu veci, ktoré potrebujem zlepšiť. Z osobného pohľadu si myslím, že som urobil všetko, aby som tímu dal šancu bojovať s Ferrari. Na konci nám to nevyšlo, no môj štart do sezóny nás aspoň dostal do pozície, aby sme s nimi mohli bojovať,“ skonštatoval Norris, ktorý v podstate celý rok tvrdil, že Ferrari je v skutočnosti rýchlejšie. „Ľudia si možno neuvedomovali, aké bolo Ferrari od prvých pretekov silné. Zlepšovali sa ešte rýchlejšie než my. Odviedli lepšiu prácu, a my sa im to pokúsime o rok vrátiť.“

Lando Norris skončil na treťom mieste v Imole, Monaku i v Štajersku. Druhú priečku obsadil v Monze, kde sa aj pre dobro tímu rozhodol neútočiť na prvého Daniela Ricciarda. Čo bol však jeho najlepší moment roka?

„Najviac som hrdý na pole position z Ruska, moju prvú v F1. Je niečo skvelé na skutočnosti, že v ten deň v histórii ste ten najrýchlejší pilot na okruhu. Dosiahol som to v nevyspytateľných podmienkach, na slikoch a na trati, ktorá po daždi postupne vysychala. Na takúto pole position som ešte viac hrdý vzhľadom na podmienky,“ vyhlásil 22-ročný rodák z Bristolu. Hodila by sa otázka, či teda Lando neľutuje, že v Rusku v pretekoch nešiel skoršie prezuť na intermediálne pneumatiky, čo by mu zaistilo minimálne pódium…

„Celkovo ohľadom sezóny nemám žiadne výčitky. Snažím sa zostať pozitívne naladený. Aj keď veci nejdú tak ako by ste chceli, vždy si môžete vziať pozitíva a poučenie, vďaka ktorému budete neskôr silnejší,“ uzavrel pilot McLarenu.