logo F1online.sk

Nespolupracujeme s Ecclestonom, ozrejmuje nový prezident FIA

Mohamed bin Sulajem
© Twitter/McLaren
Milan Kubala
Milan Kubala23. 12. 2021

Už to bude týždeň odo dňa, čo sa Mohamed bin Sulajem stal novým prezidentom Medzinárodnej automobilovej federácie. Odvtedy sa už na svoje nové posty začali usádzať jednotliví členovia jeho tímu, z ktorých si azda najviac pozornosti ukrojila Fabiana Ecclestonová, manželka Bernieho Ecclestona. A hoci to môže vyzerať ako prvý krok Bernieho Ecclestona k rozšíreniu svojho vplyvu vo FIA, bin Sulajem to odmieta.

Ak by Bernie Ecclestone chcel, azda by dokázal upraviť smer, ktorým sa bude chcieť FIA vydať. Jeho prepojenie s Mohamedom bin Sulajemom je totiž neprehliadnuteľné; Fabiana Ecclestonová, členka bin Sulajemovho tímu, sa stala prvou ženou na poste viceprezidentky v celej 117-ročnej histórii federácie.

Mohamed bin Sulajem však tvrdí, že Bernie Ecclestone s jej novou pozíciou nemá nič spoločné a nemá ani záujem začať zvnútra vplývať na Medzinárodnú automobilovú federáciu. Navyše Fabiana si svoju pozíciu zaslúžila, zdôrazňuje nový prezident FIA.

“Toto je pre FIA historický moment, v celej histórii máme nominovanú prvú ženu. Nebavíme sa však o komisiách, ale o pozícii viceprezidenta,” zdôraznil Mohamed bin Sulajem, ktorého cituje motorsport.com. “Keď som ju oslovil, neoslovil som ju kvôli jej menu, ale kvôli jej dôveryhodnosti. Celé rozhodnutie bolo prijaté čisto na základe jej zásluh.”

Fabiana Ecclestonová bude v novom volebnom období viceprezidentkou pre šport pre oblasť južnej Ameriky, čo si zaslúžila za svoju aktivitu v tomto regióne. “Angažovala sa v oblasti mobility v brazílskom automobilovom klube, v Brazílii sa angažovala aj po stránke F1.”

“Športovú oblasť a oblasť mobility ovláda, a bola členkou už v dvoch komisiách. Má teda aj skúsenosti. Bernie povedal, že musíme presvedčiť ju a že s ním to nemá nič. Jeho pomoc sa v skutočnosti skončila presne tam,” prezradil bin Sulajem.

Nový prezident FIA napokon uznal, že Ecclestonove skúsenosti by novému vedeniu FIA určite pomohli, no je presvedčený, že spraviť zo svojho programu realitu sa mu podarí aj vlastnými silami a s pomocou svojho tímu.

“Bernie je rozhodne vo Formule 1 referenciou a vždy by ste mali čerpať zo skúseností a znalostí druhých ľudí, no ja verím, že vo FIA máme dobrý tím a máme aj dobrú Svetovú motoristickú radu FIA, na ktorú sa môžeme obrátiť a požiadať ju, a tiež pomôcť jej k rastu tohto športu a F1,” doplnil.

Súvisiace články