logo F1online.sk

Palmer: Max sa toho nebojí, možno začína éra jeho dominancie

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík20. 12. 2021

Sezóna 2021 skončila a spoznali sme v poradí 34. majstra sveta v histórii. Stal sa ním holandský pilot Max Verstappen, ktorý za to v prvom rade vďačí vynikajúcej a takmer bezchybnej sezóne 2021. Za jeho výkonmi i prístupom k ročníku 2021 sa obzrel aj bývalý pilot a dnes expert portálu F1.com Jolyon Palmer.

Kontroverzný záver ročníka 2021 spôsobil, že sme ani nemali možnosť dobre sa obzrieť, čoho všetkého sme boli v tomto ročníku svedkami. Šialené posledné kolo a následné protesty Mercedesu zabrali titulné stránky, no sezóna ako taká pozostávala z 22 veľkých cien, nie iba posledného kola Veľkej ceny Abú Zabí.

„Následný priebeh trochu zatienil toto vzrušujúce posledné kolo, keď Mercedes protestoval u FIA porušenie ich vlastných postupov,“ píše Palmer vo svojom stĺpčeku na stránkach F1.com. „Chceli sme, aby tento šampionát skončil fantastickým súbojom koleso-na-koleso a nie v miestnosti komisárov. Avšak štýlom pre rok 2021 vlastným, sme videli vlastne oboje.“

„Existujú argumenty, ktoré hovoria v prospech oboch strán pokiaľ ide o záverečný safety car, avšak nech si myslíte čokoľvek, nemôžete poprieť, že Max Verstappen si titul v roku 2021 zaslúžil,“ vyhlásil Palmer.

Ten vo svojich nasledujúcich riadkoch pochválil novopečeného majstra sveta. Max dominuje väčšine najpodstatnejších štatistík nedávno skončenej sezóny. Viedol väčšinu kôl, získal najviac kvalifikačných víťazstiev a tiež stratil množstvo bodov kvôli okolnostiam, za ktoré rozhodne nemohol.

„Verstappen ohromuje Formulu 1 už nejaký ten čas. Keď v roku 2015 debutoval, okamžite ukazoval, že má rýchlosť i schopnosti tu byť, aj keď bol pochopiteľne trochu tvrdý. Koniec koncov, mal vtedy len sedemnásť rokov,“ píše Palmer. „Keďže začínal taký mladý, pôsobí to tak, akoby tu už bol nejaký čas. Stále však má len 24 rokov a už je majstrom sveta.“

„V priebehu rokov ste mohli vidieť, ako vyspel po ľudskej stránke a zároveň sa stal komplexnejším pretekárom. Jeho kvalifikačné tempo bolo priam hrozivé a stalo sa základom tohtoročnej cesty za titulom. Na pole position stál viackrát než ktokoľvek iný, presne desaťkrát. Je to takmer polovica pretekov a bola by to presne polovica, keby dokončil to svoje fascinujúce kolo v Džidde, ktoré skončilo asi najväčšou Maxovou chybou v takmer dokonalej sezóne.“

„Myslím si však, že viac ako tempo, definuje jeho sezónu agresívna jazda. Už od druhých pretekov sezóny v Imole ukazoval, že je ochotný s Hamiltonom bojovať, a to spôsobom, akým sa Juan Pablo Montoya pokúsil vyzrieť na Michaela Schumachera,“ píše Palmer.

Verstappen sa toho naozaj nebál. Na trati robil veci, ktoré Hamiltona evidentne privádzali na pokraj šialenstva, a nielen jeho. Len si spomeňte, aký bol Lewis „mentálne vyžmýkaný“ v Džidde. Naproti tomu Max sa postavil pred novinárov a ani kútikom oka nenaznačil, že by sa cítil akokoľvek ohrozený. Pritom dobre vedel, že konal minimálne na hrane pravidiel a pretekárskej etiky.

„Max sa nikdy nebál tvrdo zabojovať s Lewisom, v zápale boja vedie svoje auto do riskantných pozícií. Rozhodne sa nebojí posunúť hranice toho, čo je ešte akceptovateľné, ani u komisárov. To sa ukázalo v šialených pretekoch v Saudskej Arábii. Jeho nekompromisná pretekárska povaha neskutočne skomplikovala život sedemnásobnému majstrovi sveta v sezóne, v ktorej dvaja najlepší priamo bojovali na trati naozaj veľakrát.“

„Nemyslím si, že Hamilton musel niekedy čeliť tak nemilosrdnému jazdcovi ako Verstappen,“ píše Palmer.

„Dokonca aj v Abú Zabí útočil Verstappen s čistou agresivitou. Najprv v prvom kole manévrom, ktorý považujem za extrémne agresívny, no legitímny. Potom opäť v záverečnom kole.“

„Vedel, že keby sa zrazili, pravdepodobne by z toho aj tak profitoval. Avšak aj v Silverstone, kedy mal v šampionáte veľký náskok, ukázal počas pol kola nekompromisný jazdecký štýl, ktorý napokon skončil dramaticky. Je to spôsob, akým Max preteká – zakaždým na hrane,“ prehlásil Palmer.

A čo bude ďalej? Verstappen hlási, že by s Red Bullom chcel zostať ďalších desať alebo pätnásť rokov. Christian Horner už odkázal, že „pripraví papiere“. Vzhľadom na svoj vek, titul majstra sveta a nesmierne dôležité skúsenosti, ktoré tento rok nadobudol, sa nedá nepýtať, či toto desaťročie nebude desaťročím Maxa Verstappena.

„Premýšľate, čo bude teraz, keď už má svoj prvý titul vo vrecku. Red Bull dostal v tomto roku príval novej energie a je so svojim jazdcom v absolútnej symbióze. Dávajú mu svoju plnú podporu a využívajú všetky možné taktiky na maximalizovanie Holanďanovho úsilia, čo svojim hrdinstvom ukázal aj Sergio Pérez,“ myslí si Palmer.

„Ak by aj Verstappen tento rok nevyhral, so svojim obrovským talentom a odhodlaním, by bol zisk prvého titulu aj tak nevyhnutný. Vyhral však teraz, čo vás núti zamyslieť sa, akú sebadôveru tým nadobudne a kam až môže zájsť.“

„Je to jazdec, ktorý za tri roky zdemoloval troch svojich tímových kolegov a ktorý za tri roky urobil len zopár drobných chýb. Musíte sa preto pýtať, aký má ešte priestor na zlepšovanie. Ak však dokáže svoju hru posunúť ešte na ďalšiu úroveň, mohli by sme sa čoskoro stať svedkami začiatkom éry novej dominancie,“ uzavrel Palmer.

Súvisiace články