logo F1online.sk

Horner vysvetlil, prečo nemal strach z odvolania Mercedesu

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko18. 12. 2021

Po skončení súboja na trati sa začal súboj papierov a spochybňovania pravidiel. Mercedes podal hneď dvojicu protestov, ktoré boli zamietnuté. Šéf tímu Red Bull, Christian Horner, teraz vysvetlil, prečo sa nebáli odvolania zo strany Mercedesu.

„Naozaj sme necítili žiadny dôvod na hrozbu,“ povedal Horner na slávnostnom ceremoniáli FIA. „Samozrejme, boli sme pred komisármi dosť dlho a samozrejme sa veľa diskutovalo o tom, čo sa stalo, ale vozidlá safety car sú vo Formule 1 bežné, videli sme to počas tejto sezóny a samozrejme, rozhodnutie riaditeľa pretekov je vždy s cieľom znova rozbehnúť preteky.“

„Bol to jasný mandát už veľa, veľa rokov. Veľa sa toho urobilo, ale je to tak, ako to je. Už predtým sme mali toľko rozhodnutí proti nám, aj v pretekoch,“ zamyslel sa Horner.

Zatiaľ čo posledné rozhodnutie riaditeľstva pretekov prinieslo prospech tímu Red Bull, Christian Horner tvrdí, že to len napravilo akúsi rovnováhu iných rozhodnutí, ktoré v priebehu sezóny naopak v prospech tímu neboli.

„Cítili sme, že niektoré z týchto rozhodnutí v Saudskej Arábii boli proti nám,“ uviedol šéf tímu Red Bull. „A taktiež sme cítili, že sme mali smolu, napríklad v Imole. Lewis je v ‚štrkovej pasci,‘ mimo pretekov, o kolo späť a jeho tímový kolega havaruje s Williamsom. Dostal späť to kolo, je druhý na štartovom rošte a skončil druhý.“

„Nehoda v Silverstone, červená vlajka, (Hamilton) dostane penalizáciu, ale stále vyhrá preteky s najrýchlejším kolom. Takže sme cítili, že veľa vecí išlo tento rok proti nám,“ pokračoval 48-ročný Brit.

„Ale veci majú vo zvyku sa v priebehu roka vybalansovať a myslím, že som na boxovom múriku vo svojom komentári povedal, že šampionát vyzerá, akoby už bol preč,“ prezradil Christian Horner.

Keďže rádiová komunikácia medzi šéfmi tímov a riaditeľom pretekov bude pre rok 2022 zastavená, Horner žartoval, že je nadšený, že má priame spojenie s ešte vyššou autoritou.

„Lewis a Mercedes mali rýchly balík v Abú Zabí, takže to chcelo niečo od ‚pretekárskych bohov‘ a som celkom rád, že mám priamu linku!“ pousmial sa Horner. „Je zrejmé, že ak sa v budúcnosti nebudeme rozprávať s Michaelom (Masim), možno budem túto linku používať aj naďalej!“

Súvisiace články