logo F1online.sk

Ecclestone: Hamiltonovi by neublížilo, keby prišiel na galavečer

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala17. 12. 2021

Mercedes s výsledkom Veľkej ceny Abú Zabí určite nemôže byť spokojný. Prísľub FIA, že vytvorená pracovná skupina rozoberie udalosti z posledných kôl a zabezpečí, aby sa v budúcnosti nič také neopakovalo, je len veľmi malou náplasťou. Bernie Ecclestone aj napriek tomu Hamiltonovi s Wolffom vyčíta, ako sa zachovali pred galavečerom FIA.

Čo iné Mercedesu zostávalo? Aby aspoň nejako prejavil svoj protest proti tomu, čo sa udialo na okruhu Yas Marina, v nedeľu sa odmietol baviť s médiami a nekomunikoval s nimi takmer celý týždeň. Keď napokon potvrdil, že sa nebude odvolávať, nechcel navodiť dojem, že sa so všetkým zmieril. Svoju účasť na galavečeri tým pádom Lewis Hamilton a Toto Wolff odriekli. Prišli len Valtteri Bottas a technický šéf James Allison, ktorý prevzal konštruktérsky pohár.

Bernie Ecclestone dorazil na galavečer v spoločnosti manželky Fabiany, ktorá je členkou tímu novozvoleného prezidenta FIA Mohameda bin Sulajema a bude sa uchádzať o post viceprezidentky pre región Južnej Ameriky.

Britského miliardára vraj nemilo prekvapilo, ako Mercedes zareagoval na prvú prehru v hybridnej ére. “Bol som veľmi, veľmi, veľmi, veľmi prekvapený z prístupu Mercedesu, pretože ešte nikdy som ich nevideli zachovať sa takto po pretekoch,” uviedol Bernie Ecclestone. “Samozrejme, keď v súťaži niekto prehrá, nie je taký rád ako víťaz. Ale má sa nejako zachovať a oni sa tak nezachovali.”

Podľa bývalého bossa efjednotky je to nefér aj voči ľuďom, ktorí organizovali celú sezónu. Aspoň touto cestou sa im mohol Mercedes poďakovať. “Keď sa už bavíme o tom, že neprišli — niekto sa unúval a zorganizoval tento šampionát. Veľa ľudí v ňom pracuje a mnohí do toho vložili veľa času a úsilia. Takto ich prácu neuznať…”

Lewisa Hamiltona, podľa hlasovania novinárov aj Osobnosť roka 2021, na galavečeri zastupoval len fanúšik, ktorý si pred Louvrom zaparkoval auto so svetelnými reklamnými bannermi a na nich nechal premietať podporné odkazy pre britského pretekára. “Stojíme za Lewisom,” stálo na titulkách k jednotlivým fotografiám sedemnásobného majstra sveta.

“Neublížilo by mu, keby prišiel,” vyčítavo poznamenal Ecclestone. “Prišiel s výhovorkou, prečo tu nemohol byť, ktorej podľa mňa nikto neverí. Bez problémov zvládol prísť na 22 veľkých cien, myslím si preto, že sa mohol o čosi viac posnažiť prísť aj sem.”

Nuž a svoje si mal podľa 91-ročného Brita povedať aj Daimler, ktorý zatiaľ akoby hral mŕtveho chrobáka i napriek tomu, že vlastní tretinu stajne rovnako ako Toto Wolff a INEOS. “Myslím si, že možno Mercedes, Daimler, by mali jasne ukázať svoju pozíciu. Niečo ako ‘je nám to nesmierne ľúto, samozrejme, stále podporujeme náš tím v F1’. Veď má ich meno! Pretože nakoniec Daimler nie je viac ako len veľkým sponzorom.”

Súvisiace články