logo F1online.sk

Dostane Verstappen desaťročný kontrakt? Red Bull hovorí o predĺžení

Helmut Marko a Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala17. 12. 2021

Ešte na začiatku tohto kalendárneho roka sme tuho uvažovali nad tým, či by Max Verstappen mohol využiť výstupnú klauzulu vo svojom kontrakte, aby sa pokúsil o presun do Mercedesu, a dnes už hovoríme o možnom predĺžení jeho zmluvy. A to nie o hocijakom, červení býci skloňujú dokonca desaťročný kontrakt!

V priebehu necelého roka sa toho môže vo Formule 1 zmeniť nesmierne veľa. Vo februári 2021 tlač zaplavili články o tom, že vo Verstappenovej zmluve má byť “výkonnostná klauzula”, ktorá Holanďanovi dáva možnosť opustiť tím, ak nebude mať dostatočne rýchle auto a nebude môcť bojovať o titul.

Vo vysielačke Maxa Verstappena sa však po posledných pretekoch ozvalo: “Chlapci, mohli by sme v tomto pokračovať najbližších desať-pätnásť rokov?” spýtal sa dojatým hlasom plným víťaznej eufórie. A dnes je na spadnutie predĺženie zmluvy, ktorú zatiaľ podpísal do konca sezóny 2023.

Športový poradca Red Bullu to prezradil v rozhovore pre Formel1.de. Ešte predtým, ako Max Verstappen navštívi Marka v jeho kancelárii v Grazi, zamieri k šéfom Red Bullu do Salzburgu. “Potom uvidíme,” usmieva sa Marko, “a budeme diskutovať o predĺžení zmluvy a možno to aj celé vybavíme.”

Lewis Hamilton má tiež zmluvu do roku 2023 a ak by Verstappen chcel, určite by sa o túto sedačku mohol uchádzať. A ktovie, možno aj skôr. Toto Wolff vo štvrtok nevyzeral byť vôbec presvedčený, že Hamilton bude vo Formule 1 pokračovať. Ak by odišiel, Mercedes bude musieť rýchlo hľadať náhradu.

Helmut Marko sa ničoho neobáva. “Žiadne také nebezpečenstvo nehrozí. V Silverstone toho zničili príliš veľa,” poznamenal. V tejto súvislosti si pripomeňme slová Josa Verstappena, podľa ktorého na začiatku roka mali s Mercedesom nadštandardné vzťahy, avšak od Silverstonu Wolff začal ukazovať úplne inú tvár.

A Red Bull chce mať Verstappena vo svojom kokpite. Veď je “najrýchlejší, najkonzistentnejší a najagresívnejší pilot, akého sme kedy mali”. To sú opäť slová Helmuta Marka, ktorý vidí podobnosti so slávnym Ayrtonom Sennom. “Títo dvaja jazdci sú porovnateľní z pohľadu mentality, osobnosti aj agresivity. Máme šťastie, že máme v tíme niekoho takého.”

Na galavečeri FIA sa Max Verstappen vyjadril aj k tejto téme. Uviedol, že Red Bull sa stal akousi jeho druhou rodinou. “Mám z toho taký pocit. Asi ste počuli moju vysielačku v dojazdovom kole, keď som sa pýtal, či by sme v tom vedeli pokračovať ďalších 10-15 rokov.”

“Som tu veľmi šťastný, môžem byť sám sebou a to je naozaj dôležité. Nie je to len čisto o F1; vieme sa zabávať, zasmiať sa. Aj to je dôležité, pretože nejde tu len o výkony. Potrebujete si aj užiť to, čo robíte,” ozrejmil novopečený majster sveta.

Čo hovorí na predĺženie zmluvy Christian Horner? Vo štvrtok na tlačovke najskôr zažartoval, že v saku má predsa všetky potrebné papiere a spomínanú pätnásťročnú zmluvu podpíšu hneď po odovzdávaní cien.

Potom však pokračoval už vážnejšie: “Vzťahy nie sú o kontraktoch, ale sú presne o vzťahoch. Max prišiel do nášho tímu ako chlapec a vyrástol v mladého muža, vyrástol spolu s tímom. Dôverujeme si navzájom, a to je hodné viac ako nejaký kus papiera. Teším sa na to, že s Maxom budeme pretekať ešte mnoho rokov a verím, že tie najlepšie nás ešte len čakajú.”