logo F1online.sk

Jos Verstappen: Lewis sa s nami nerozpráva, žije vo vlastnom svete

Max Verstappen a Jos Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala7. 12. 2021

Už tento víkend nás čaká možno aj najväčšia bitka o majstrovský titul v dejinách. O šampionátové víťazstvo budú bojovať dvaja totálne odlišní piloti Max Verstappen a Lewis Hamilton. Nielen, že pochádzajú z dvoch rôznych generácií pretekárov, líšia sa aj charakterom, vyznávajú rôzne jazdecké či životné štýly, nuž a aj priateľov si hľadajú na iných miestach. Kým Max Verstappen má v padoku partiu dobrých známych, Lewis Hamilton sa s ostatnými jazdcami veľmi nekontaktuje. Podľa Josa Verstappena žije v akomsi vlastnom svete.

V Saudskej Arábii Maxa Verstappena sprevádzal aj jeho otec a bývalý pretekár Jos Verstappen, ktorý z neho už od útleho detstva vychovával jazdca, ktorým je dnes. A ak sa pozrieme na Maxove výsledky, musíme uznať, že z pohľadu pretekára odviedol vynikajúcu robotu. Mladík totižto prepisuje rekordy už od vstupu do Formuly 1 a tento víkend by sa chcel dokonca stať majstrom sveta.

Bojovať bude proti Lewisovi Hamiltonovi, ktorého Verstappenovci poznajú ako pretekára, ale ako osobnosť je im dosť vzdialený, prezradil v rozhovore pre Daily Mail Jos Verstappen. “Nikdy sa nerozprávam s Lewisom a on sa nepotrebuje zhovárať so mnou. Ja som pre neho nič. Rešpektujem ho ako jazdca, ale ten zvyšok… nič.”

“Max a Lewis sa spolu rozprávajú len na pódiu, aj to veľmi málo,” pokračuje bývalý pretekár tímov Benetton, Tyrrell, Stewart či Minardi. “Keď Maxa vidím s inými jazdcami, myslím, že spolu vychádzajú veľmi dobre. Ale s Lewisom nič. Lewis je vo svojom vlastnom svete.”

“Ja som v F1 pretekal, v porovnaní s Maxom som bol nula, ale bavím sa s jazdcami a všetci sú veľmi priateľskí alebo aspoň pozdravia. Mnohokrát spolu letíme, vždy je to tá istá skupinka jazdcov a panuje veľká zábava. Avšak niektorí piloti sa na vás ani nepozrú, zahľadia sa do zeme,” veľavravne poznamenal.

Red Bull Content Pool

O veľkých menách sa však často hovorí, že nie sú veľmi prístupné. Aj slávny Michael Schumacher bol na pretekárskych okruhoch ku konkurencii dosť odmeraný. “Michael a ja sme mali dobrý vzťah. Stretol som ho aj osobne,” spomína na spoločnú dovolenku so Schumacherovcami, keď mal Max okolo štyri roky. “Na okruhu sa trochu zmenil, ale stále bol priateľský.”

“Lewis to robí po svojom. Nemôžeme povedať, že by to bolo nesprávne, pretože veľa vyhráva. Áno, mal tých tímových kolegov, ale je aj v správnom prostredí. Správne sa rozhodol zamieriť do Mercedesu a dlho mal najrýchlejšie auto. Je dobrý, to určite, uznávam ho ako pilota. No ten zvyšok…”

“Max je taký, aký je. Niektorým ľuďom sa to páči, iným nie. Hovorí, čo si myslí, ale nezapája sa do politických vecí, napríklad čo sa deje v iných krajinách, ako to robí Lewis. Pre Maxa je to práca športovca a to je všetko. Každý to robí po svojom a toto je Maxov štýl,” vysvetľuje Jos Verstappen.

V tejto sezóne sa nebojuje len na trati, ale aj v zákulisí. Oba tímy sa snažia svojho súpera dostať do úzkych aj s pomocou protestov, sťažností či prostými slovnými útokmi v médiách. Nazbieralo sa toho toľko, že medzi Mercedesom a Red Bullom cítiť veľkú nevraživosť.

Kedysi mal však Mercedes na Maxa Verstappena zálusk. Ešte pred jeho príchodom do F1 sledoval jeho pokroky a Jos Verstappen mal s Totom Wolffom dobré vzťahy. Potom si však Red Bull uvedomil, že o tento klenot nechce prísť, a tak v roku 2015 spravil zo sedemnásťročného Verstappena najmladšieho účastníka veľkej ceny F1 v histórii.

Aký majú vzťah Jos Verstappen a Toto Wolff dnes? “Už nemáme žiaden. Nepáči sa mi jeho postoj,” vyhlásil. “Nepáči sa mi, ako sa správa, začalo sa to v Silverstone. Jeden z jazdcov je v nemocnici a oni na pódiu oslavujú, akoby vyhrali majstrovstvá sveta.”

“Nemyslím, že Toto bol taký aj predtým, teraz spoznávam iného Wolffa. Nekontaktoval nás, nenapísal nám, nič. Keď si teraz pomyslím, že sa s nami na začiatku roka bavil — netvrdím, že sa snažil zlanáriť Maxa, ale povedzme, že pred Silverstonom sme mali dobrý vzťah,” prezrádza jeden z najpyšnejších otcov v padoku.

Príchod Maxa Verstappena do Mercedesu preto nateraz neprichádza do úvahy. Koniec-koncov aj Mercedes už pomaly začal prešliapavať cestičku pre mladého Georgea Russella. Josa Verstappena však nemrzí, že jeho syn nebude v najbližšom čase prestupovať.

Práve naopak. “Max má zmluvu do konca roka 2023, ale dúfam, že v Red Bulle budeme môcť zostať až do konca jeho kariéry. V tomto prostredí je šťastný, máme dobré vzťahy s Christianom aj Helmutom.”

Red Bull Content Pool

Nuž a bol to práve Helmut Marko, kto držal nad mladým Holanďanom ochrannú ruku aj v sezónach, keď to s agresivitou preháňal a kopili sa nehody. Športový poradca Red Bullu totižto videl talent, ktorý v mladíkovi driemal, len mu bolo treba vyhladiť ostré hrany.

Jos Verstappen o talente svojho syna nikdy nepochyboval a už od detstva mu nerobil len otca, ale aj trénera a mentora. V prvom rade sa snažil vycibriť jeho pretekársky zmysel a cit. “Všetko cítil, mohli ste to vidieť na kvalite jeho jazdy, koľko z trate využíval, ako šikovne si všímal všetky detaily — pneumatiky, motor a podobne — a využíval to. To robí aj dnes, ale na úplne inom leveli,” prezrádza.

Nie vždy však Max všetko zvládol podľa otcových predstáv. Keď na konci roka 2012 v motokárových pretekoch po vlastnej chybe vypadol už v druhom kole, Jos Verstappen ho dotlačil k tomu, aby sa nad svojou chybou zamyslel.

“Nerozprával som sa s ním šesť alebo sedem dní,” spomína. “Z jeho strany to bola veľká chyba. Bol som nahnevaný, sklamaný a on sa nad tým musel zamyslieť, nie len na jednu či dve hodiny, ale intenzívnejšie. Vedel som, čo robím. Myslím, že mu to pomohlo a vytvarovalo ho.”

“Teraz už mojou úlohou nie je ho usmerňovať. Bavíme sa o každodennom živote a som tu preňho, ak ma bude potrebovať, no už je z neho samostatný človek. Ja môžem len sedieť, sledovať ho a dúfať, že bude mať aj kus šťastia,” doložil Verstappen.

Súvisiace články