logo F1online.sk

Ecclestone: Okradnutý Hamilton? To je nezmysel

Lewis Hamilton
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala14. 12. 2021

Po dramatickom finále v Abú Zabí nie je ťažké nadobudnúť pocit, že Lewis Hamilton bol o ôsmy majstrovský titul okradnutý riaditeľstvom pretekov. Bernie Ecclestone si to však nemyslí, podľa neho ide o číry nezmysel.

Lewis Hamilton mal nakročené k víťazstvu, avšak dobre známe rozhodnutia riaditeľa pretekov Michaela Masiho ho zastavili. Na 42-ročného Austrálčana sa zniesla spŕška kritiky za to, ako v závere veľkej ceny rozhodol. Bernie Ecclestone sa ho však zastal.

Bývalý boss efjednotky sa k posledným pretekom vyjadril pre Sky: “Na margo toho, že bol okradnutý — to je absolútny a čistý nezmysel,” vyhlásil Bernie Ecclestone. “Zamyslite sa nad tým pozorne. V prvom kole pretekov vyšiel z trate, vrátil sa na ňu, zatiaľ čo Verstappen zostal na okruhu a nespravil vôbec nič zlé.”

“Lewis za toto nebol vôbec potrestaný, nemal by sa teda príliš sťažovať. V športe sa takéto veci dejú neustále. Nemali by sme obviňovať riaditeľa pretekov, on urobil správnu vec,” myslí si 91-ročný miliardár.

Lewis Hamilton počas posledného kola vo vysielačke vyhlásil, že záver pretekov bol “zmanipulovaný”, hoci po vystúpení z auta zagratuloval Maxovi Verstappenovi a veľmi sa ku kontroverzii nevyjadroval. Podľa Ecclestona aj spravil dobre; vyjadrenia o manipulácii by vraj boli smiešne.

Ecclestone pokračoval: “Chcel by som vedieť, kto tu manipuloval, kto je dostatočne šikovný na to, aby to spravil. Úlohu tu skrátka zohrala celá škála okolností a tá ukončila neuveriteľný šampionát, o ktorom som si istý, že si všetci veľmi radi pozreli.”

“A odvolanie bola tá najhoršia vec, ktorú mohli spraviť. Vyzerali by, akoby nevedeli prehrávať,” uviedol na adresu Mercedesu. “Bolo to veľmi vyrovnané. Dvaja chlapci pretekali proti sebe, jeden bol rýchlejší ako druhý. To ostatné je kopa nezmyslov. Štyri hodiny im trvalo, kým rozhodli, či majú v proteste pravdu alebo nie. Nič teda nebolo jasné.”

Majstrovské oslavy neprepukli naplno. “Max vyhral férovo, čo je dobré. Ľudia sú radi, že vidia novú tvár. Ja osobne som rád, že Lewis nevyhral ôsmy majstrovský titul, a to kvôli Michaelovi Schumacherovi. Nerád by som sledoval, ako ho niekto prekonáva.”

Súvisiace články