logo F1online.sk

Horner o odvolaní Mercedesu: Bolo to z ich strany trochu zúfalé

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2021

Skončila vojna na trati a začína vojna právnikov? Sezóna 2021 mala všetko, úžasné preteky, úžasné množstvo kontroverzií, dokonca snahy (oboch strán) ovplyvňovať jej priebeh skrz FIA. Zabudli sme však na jednu úroveň – právnickú. Možnosť, že o titule budú rozhodovať muži a ženy v talároch, akoby sme si ani nepripúšťali. Táto možnosť tu však je a aj bola, a práve sa zhmotňuje.

Nikto to nechcel. Ak sa Toto Wolff a Christian Horner na niečom dokázali zhodnúť, tak na tom, že chcú, aby sa rozhodlo na trati a nie u komisárov. Ťažko si však predstaviť, že by jeden z nich túto možnosť nevyužil, ak by sa mu naskytla. Táto možnosť sa samozrejme otvára tým porazeným a tými porazenými sú tentoraz Toto Wolff a Mercedes.

Tí prudko spochybňujú počínanie riaditeľa pretekov Michaela Masiho, ktorý podľa nich nekonal v súlade s pravidlami. Voči rozhodnutiu riaditeľa pretekov sa dá odvolať ku komisárom a tí nerozhodli v prospech Mercedesu. Voči rozhodnutiam komisárov sa dá odvolať k Odvolaciemu súdu FIA, ktorý by už mal byť konečnou inštanciou. Či tak Mercedes urobí, zatiaľ nevedno, no vraj si trúfa, že by túto právnickú bitku vyhrať mohol.

Ich hlavný konkurent už oslavuje, mal by však zostať ostražitý. Jeho zástupcovia sú samozrejme spokojní, podľa ich názoru rozhodli Masi a komisári správne. „Mal som pocit, že z ich strany to bolo trochu zúfalé. Nechceli sme, aby to skončilo pred komisármi,“ povedal po oznámení záverečného rozhodnutia komisárov Christian Horner.

„V tomto roku boli skvelými súpermi a Lewis bol fenomenálny. Celý boj o titul priniesol svoje momenty, bolo to intenzívne a bolo to ťažké, ale s výsledkom sme spokojní. Na Maxa sme hrdí, bol skrátka geniálny po celý rok.“

„Nikdy sme nechceli, aby to na konci museli riešiť komisári. Veľa sa o tom pred pretekmi debatovalo, ale ako sa ukázalo, po ich skončení to bolo celkom odlišné. Nechceme pretekať s právnikmi ani nič podobné. Je škoda, že to skončilo u komisárov, tí však rozhodli správne,“ prehlásil Horner.

„Hovorili sme, nech ich nechajú pretekať. Niki Lauda bol ten, ktorý sa o to veľmi usiloval. My sme vždy hovorili, nech sa preteky nekončia za safety carom. Riaditeľ pretekov urobil napriek náročným okolnostiam absolútne správne rozhodnutie. My sme to po strategickej stránke urobili tiež správne,“ uzavrel šéf Red Bullu.

Súvisiace články