logo F1online.sk

Potrebovali sme niečo od bohov motoršportu, zhodnotil dianie v Abú Zabí Horner

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 12. 2021

V nedeľu v Abú Zabí bol skrátka tým šťastnejším Red Bull. Tomu bohovia motoršportu neboli naklonení v Baku, Silverstone alebo v Budapešti. Na okruhu Yas Marina si ich však partička okolo Christiana Hornera a Maxa Verstappena naklonila na svoju stranu. Záverečný safety car bol doslova darom z nebies, ktorej sa holandský pretekár chytil dokonalo.

V tom čase už hádam ani taký optimista ako Christian Horner neveril, že by to ešte dokázali zvrátiť. Zrodil sa však súboj medzi Mickom Schumacherom a Nicholasom Latifim o bezvýznamné predposledné miesto. Bola z toho kolízia a safety car. Red Bull neváhal, prezul pneumatiky a išiel si pre víťazstvo. Novopečeného šampióna Maxa Verstappena po pretekoch pochopiteľne premohli emócie a neubránil sa slzám.

„Spôsob akým to zvládol, ten tlak, médiá, pozornosť, celú tú rozprávku o tom, že ‚je nebezpečný pretekár atď.,“ povedal po pretekoch šéf Red Bullu Christian Horner.

Boss Red Bullu dostal od novinárov zaujímavú otázku, a síce, že čo povedal svojmu zverencovi pred štartom pretekov. „Dnes ráno som mu povedal, že tam má ísť a užiť si to. Čo sa stane, stane sa. Nech jazdí tak, ako celú túto sezónu. Práve jeho jazda nás totiž dostala do tejto pozície.“

Pre Maxa sa to dnes nevyvíjalo dobre. Holanďan mal pole position, no štart absolútne pokazil. Snažil sa to napraviť v nájazde do šiestej zákruty, no ani tam nepochodil. V momente, keď to už vyzeralo beznádejne, prišiel safety car a reštart pretekov v poslednom kole.

„Musel to zvrátiť tým predbiehacím manévrom v poslednom kole. Je to nádherný spôsob, ako získať titul a sme naňho neskutočne hrdí,“ povedal Horner.

„Myslím, že Mercedes mal dnes rýchlejšie auto ako my. Mali sme zlý štart a Max sa v šiestej zákrute pokúsil o manéver. Cítil sme, že to bolo trochu nefér zo strany komisárov, keď sme tú pozíciu nezískali späť. Potom sme jednoducho nemali tempo sa Lewisovi vyrovnať,“ priznal Horner, ktorý pochválil aj svojho druhého zverenca, keďže Sergio Pérez dnes odviedol kusisko „čiernej roboty“, ktorá sa vo finále ukázala ako kľúčová.

„Checo odviedol skvelú prácu a vrátil Maxa do hry, bol brilantným tímovým kolegom. Ten safety car na konci, nuž, potrebovali sme niečo od bohov motoršportu a dnes sme to dostali,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články