logo F1online.sk

Horner: Skvelá tímová práca, Checo sa obetoval pre kolegu

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala11. 12. 2021

Kvalifikáciu na Veľkú cenu Abú Zabí trochu prekvapivo vyhral Max Verstappen. Celý Red Bull Racing je z toho vo vytržení, no podľa Christiana Hornera za zisk pole position nemôže ďakovať len talentovanému mladíkovi, ale aj jeho kolegovi, ktorý sa obetoval a hral tímovú hru.

Christian Horner priznal, že v úvode dnešnej kvalifikácie nebol veľmi presvedčený rýchlosťou svojich monopostov. Keď navyše v druhej časti Max Verstappen prebrzdil na stredne tvrdej zmesi, na boxovom múriku museli mať hlavu v smútku.

Nakoniec to však malo šťastný koniec aj vďaka Pérezovi. “O zákryte sme sa bavili dnes ráno. Znížili sme prítlak, pretože to bol jediný spôsob, ako sa týmto chlapcom vyrovnať na rovinkách,” vysvetľuje voľby Red Bullu Christian Horner. “A musím priznať, že keď som po Q1 videl, aké časy jazdí Lewis, tak som si povedal, páni, na toto my nemáme.”

“Potom však prišla Q2 a začalo sa to vyvíjať naším smerom. Prebrzdili sme však na mediumkách, čo nebolo ideálne. To nás prinútilo staviť na mäkkú zmes,” prezradil šéf Red Bullu. Keď Nico Rosberg na konci tretieho tréningu videl, že Verstappen si cvičí štart na mäkkej zmesi, sám predpovedal, že červení býci sa pokúsia kvalifikovať na mäkkých pneumatikách a takouto cestou potrápiť Mercedes. Inak by sa vraj súperovi nemohli vyrovnať.

Horner však po kvalifikácii vysvetlil, že v tíme neboli celkom rozhodnutí, ktorá zmes je lepšia. “Ak mám byť úprimný, bolo to 50 na 50, keď sme sa o tom ráno bavili. Nie sme teda príliš sklamaní z toho, že štartujeme na softoch. Stredne tvrdá zmes je trochu trvácnejšia, ale v pretekoch bude zaujímavé sledovať degradáciu. Avšak aj odhliadnuc od nej je podľa mňa pozícia na trati kľúčová.”

Presne tak, Max Verstappen bude mať v nedeľu výhodnejšiu pozíciu na rošte a keďže štartuje na softoch, po zhasnutí svetiel by nemal mať problémy. Takto môže stále pomýšľať na titul, keby Mercedes obsadil prvé dve priečky, nádeje by vyprchali veľmi rýchlo.

“Oba pokusy v Q3 boli výnimočné,” chváli Verstappena jeho šéf. “A samozrejme, ten zákryt a ako Checo pracoval so svojím kolegom na oboch rovinkách, bol ukážkou dokonalej tímovej práce.”

“Myslím si, že to bolo jedno z Maxových najlepší kôl v roku. Ešte aj v tom ďalšom kole, keď sme ho opäť poslali na trať, dokázal dorovnať svoj čas. Zákryt bol hodný možno jednej-dvoch desatín, určite nie polovici sekundy. A keď sa pozriete, koľko má na aute prítlaku, jeho posledný sektor vyzerá úplne šialene,” komentuje priebeh kvalifikácie. “Max dal do toho všetko, celé srdce. Checo bol zas oddaný kolega, obetoval svoje optimálne kolo, aby kolegovi pomohol k takému výkonu. Viac nemôžeme žiadať, sme na pole position.”

“Zajtra sa skrátka musíme pokúsiť odjazdiť naše najlepšie preteky, zvládnuť štart, odjazdiť to čo najrýchlejšie a dúfať, že to na Lewisa bude stačiť. Lewis zas štartuje obkolesený chlapcami na softoch, sú tam Checo, Lando, Ferrari. V prvých kolách aj on bude mať plné ruky práce, aby sa s tým vysporiadal,” doplnil na margo obáv, že Verstappen bude mať v prvom stinte problémy.