logo F1online.sk

Horner: Mašinéria Mercedesu chce Maxa vykresliť ako šialenca

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Ak by sme mali zhrnúť hlavú tému uplynulého týždňa do jednej správy, zrejme by sa celá točila okolo otázky, či Max Verstappen v Abú Zabí vyradí alebo nevyradí Lewisa Hamiltona. Christiana Hornera táto mediálna lavína nepotešila, hovorí až o propagande Mercedesu, ktorý sa snaží strhnúť aj verejnosť na svoju stranu a dostať Verstappena pod tlak.

Po pretekoch v Džidde aj viaceré osobnosti padoku, bývalí pretekári či dokonca majstri sveta začali spochybňovať úmysly Maxa Verstappena. Niektorí jasne odkázali, že Lewis Hamilton by nikdy nič nekalé nespravil a ak dôjde k nehode, zodpovedný za ňu bude stopercentne Verstappen.

Mercedes si v posledných rokoch zvykol na to, že v závere sezóny či dokonca aj v priebehu celého šampionátu nemá protivníka. Christiana Hornera neprekvapuje, že keď sa jeden vážny súper objavil, tak strieborné šípy vytiahli z arzenálu aj doposiaľ nevyužívané zbrane. Proti Red Bullu dokonca bojujú so zbraňami hromadného ničenia, keďže v Milton Keynes sú presvedčení, že v Mercedese nevedia prekusnúť, že ich môžu poraziť obyčajní “malinovkári”.

I preto Horner prirovnáva boj o titul medzi Red Bullom a Mercedesom k súboju “Dávid vs. Goliáš”. “Ak sa pozrieme na veľkosť Mercedesu v globále, musí ísť o jednu z najväčších automobiliek na svete. Myslím, že my sme len takým bezvýznamným fľakom na mape, keď si to porovnáme s ich silou v médiách po celom svete.”

“Ako nás nazval Lewis Hamilton, my sme len výrobca energeťákov, ktorý prišiel pretekať,” vybavuje si slová Lewisa Hamiltona z roku 2011 Christian Horner. “Myslím, že Mercedes v F1 sa v priebehu posledných siedmich alebo ôsmich rokov dominancie stal mašinériou. Samozrejme, majú aj váhu a silu materskej spoločnosti, ktorá stojí za nimi.”

Mercedes sa tejto výhody pevne chopil oboma rukami práve v aktuálnej sezóne, keď ho podľa Christiana Hornera uprostred roka začalo štvať, kto ho vlastne poráža. A mediálny tlak sa stupňoval, až pár dní pred pretekmi v Abú Zabí dosiahol vrchol.

“Neverím tomu, že by bolo obzvlášť príjemné byť porážaný výrobcom energeťákov v pozícii konštruktéra. To nikdy neprehryzli, vieme to a bolo nám to ukázané dosť jasne,” pokračuje Horner. “My sme tím pretekárov, prišli sme pretekať. Máme fenomenálneho pilota, ktorý sa v tejto sezóne išiel zodrať.”

Horner pred druhým tréningom poznamenal, že nebyť Verstappena, Red Bull by na boj o titul mohol zabudnúť. Mercedes už skôr odhalil kvality holandského pretekára — čo napokon ani nebolo také ťažké — a pokúsil sa ho vyradiť z boja už pred príchodom na okruh. Psychicky.

“Na trati aj mimo trate to bolo veľmi vypäté. A myslím, že v tomto centre pozornosti sa nám začal budovať veľmi jasný naratív — v poslednom týždni to bolo dokonca o scenári šialeného Maxa, nazývali ho až pomätencom,” referuje 48-ročný Brit narážajúc i na vysielačku Lewisa Hamiltona zo Saudskej Arábie, ktorý po vzájomnom súboji vyhlásil, že Verstappen je “šialený”.

Vo štvrtok svoje slová skorigoval s tým, že v zápale boja človek povie aj veci, ktoré by inak nevyslovil. Hamilton všetko podčiarkol vetou: “Napokon si myslím, že my, pretekári, sme všetci trochu blázni, aby sme dokázali robiť to, čo robíme a podstupovať to riziko.”

Tak či onak, vo chvíli, keď sa Hamilton ku svojim vyjadreniam vrátil, už uplynulo niekoľko dní a za ten čas si tieto slová splnili svoju úlohu. A podľa Christiana Hornera to nebolo prvýkrát. Takéto psychologické hry Hamilton hrá už od polovice sezóny.

“Lewis je sedemnásobný majster sveta, je to najúspešnejší pilot všetkých čias a v tomto športe má, samozrejme, svoje postavenie,” hovorí dlhoročný boss červených býkov. “Keď niečo povie, má to veľkú váhu a myslím, že využil každú jednu páku na to, aby Maxa dostal pod tlak. A mám zato, že podporovaný mediálnou mašinériou Mercedesu na Maxa vyvinul obrovský tlak.”

Verstappen sa však nezlomil, chváli ho Horner. “Musíte si uvedomiť, že Max je len mladý chalan. Je to 24-ročný chlapec, ktorý jazdí odvážne, s vášňou, zručne a s odhodlaním. Tento chlapík žije svoj sen, robí si svoju prácu a nečelí len Lewisovi, ale aj obrovskej mašinérii Mercedes-Benz. Klobúk dolu pred ním. V tejto sezóne zvládal ten tlak a nenechal sa do toho zatiahnuť. Vždy si riešil len to svoje a od Bahrajnu až po Saudskú Arábiu nezmenil nič na svojom prístupe k pretekaniu.”