logo F1online.sk

Ricciardovi sa páčia zmeny, Norrisa neprekvapuje strata na Ferrari

Lando Norris
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 12. 2021

McLaren prišiel do Abú Zabí len s teoretickou šancu na tretie miesto v Pohári konštruktérov. Je však jasne viditeľné, že britská stajňa uprela svoju pozornosť na budúci rok, čomu zodpovedala aj rýchlosť v piatkových tréningoch.

Daniel Ricciardo odjazdil v piatok 55 kôl, v FP1 bol šestnásty, v FP2 jedenásty. „V druhom tréningu sme urobili progres, ale ešte musíme niečo nájsť. Celkovo to bol pozitívny deň, pred sobotou prídeme s nejakými vylepšeniami,“ skonštatoval Austrálčan.

Okruh v Abú Zabí zvykol McLarenom sedieť, v rokoch 2019 i 2020 na ňom boli rýchle. Trať však prešla úpravami, pričom najmä dlhá deviata zákruta odhaľuje slabiny monopostu MCL35M. Jazdcom sa však zmeny páčia.

„Trať je zábavnejšia. Páči sa mi deviata zákruta, upravená piata je nevyspytateľná, ale taká bola aj predchádzajúca sekcia od päťky po sedmičku. Pozdáva sa mi nová sekcia pod hotelom. Chýba mi pôvodná predposledná zákruta, vtedy to bola skutočná zákruta, teraz to prejdete hravo na plný plyn. Celkovo však vidím viac pozitív než negatív,“ vyhlásil Daniel Ricciardo, ktorý však nevie, či zmeny pomôžu razantne zlepšiť pretekanie a zvýšiť počet predbiehacích manévrov. „Neviem. Dnes som sa len nakrátko ocitol v premávke, takže neviem, či je nasledovanie a predbiehanie ľahšie alebo ťažšie. Zrejme to bude podobné ako predtým.“

Lando Norris v piatok absolvoval 53 kôl, v FP1 obsadil dvanáste miesto, v FP2 skončil trinásty. Aj v posledných pretekoch sezóny zatiaľ pokračuje trend, pri ktorom McLaren rýchlostne zaostáva za Ferrari.

„Ferrari je jednoducho rýchlejšie, rovnako ako v poslednej dobe. My trochu rýchlostne zaostávame, to je fakt. Verím, že cez noc spravíme dobré zmeny, a v sobotu budeme o niečo bližšie. V aute som sa aj napriek pomalším časom cítil pomerne dobre,“ vyhlásil Lando Norris, ktorý pochválil zmeny na okruhu Yas Marina.

„Je to iné, trať je rýchlejšia, plynulejšie ubieha. Niektoré veci stále nie sú ideálne, no verím, že pretekanie a predbiehanie bude vďaka zmenám trochu lepšie. Jazdíme akoby na novej trati. Aj pneumatiky sa totiž správajú odlišne. Musíme si na to zvyknúť a maximalizovať všetko, čo sa týka nastavenia i pneumatík pre kvalifikáciu,“ doplnil mladý Brit.

McLaren by musel získať double alebo prvé a tretie miesto, aby mohol aspoň teoreticky ohroziť Ferrari. V tíme sa teda skôr koncentrujú na to, aby inak vydarenú sezónu uzavreli pozitívne. „Dnešok bol aj o tom, aby sme sa čo najviac naučili o novej podobe okruhu. Taktiež sme sa venovali úrovni gripu na novom asfalte. Vzhľadom na to, že sme na aute testovali len veľmi málo vecí, sme sa mohli viac zamerať na nastavenie a pneumatiky. Urobili sme nejaký dobrý progres, aj keď časy na kolo kvôli výraznej evolúcii trate kolísali. Z auta ešte môžeme niečo získať, len musíme zapracovať na nastavení,“ povedal technický riaditeľ tímu James Key.

Súvisiace články