logo F1online.sk

Verstappen: V aute sa necítim zle, ale chýba nám rýchlosť

Max Verstappen, Red Bull zozadu
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Red Bull bude musieť po piatku zabrať, ak bude chcieť v kvalifikácii potrápiť Lewisa Hamiltona. Max Verstappen síce konštatuje, že balans jeho auta nebol celkom na zahodenie, no rýchlostne by na tom mohlo byť určite i lepšie.

V úvodnom tréningu bol Max Verstappen ešte najrýchlejší, ale spolu so západom slnka upadla aj jeho rýchlosť. Prvého Lewisa Hamiltona a Holanďana na štvrtej priečke už nedelilo 0,033 sekundy, ale priepastných viac ako šesť desatín. Jednotka červených býkov sa nedokázala výraznejšie vzdialiť ani Sergiovi Pérezovi.

Podľa Maxa Verstappena sa jeho tím “stále učí a snaží sa pochopiť pár vecí”. Takto nazbierané informácie bude chcieť zužitkovať v noci z piatka na sobotu a nájsť chýbajúce desatiny sekundy. “Je jasné, že naše krátke jazdy nešli podľa plánu, trochu nám chýba rýchlosť. Myslím si však, že dlhé jazdy boli o trochu konkurencieschopnejšie, čo je tiež dôležité.”

Verstappenovi robia radosť aspoň nové zákruty. “Myslím, že jazdiť tu je teraz zábavnejšie. Celkovo platí, že rýchlejšie zákruty sú zábavnejšie, najmä v poslednom sektore,” naráža na deviatku. “Vždy to tam bolo dosť tesné a s negatívnym sklonom. Stále je tam odklon, ale aspoň je polomer zákruty o čosi väčší. Hodnotím ich teda pozitívne.”

Jazdiť cez piatu a deviatu zákrutu môže byť väčší pôžitok, no pôžitok Holanďanovi titul nevyhrá. Uvedomuje si to Christian Horner, ktorý si počas prvého tréningu doberal Karuna Čandhoka za to, že priložil ruku k dielu, keď spoločne s vedením “odstránili všetky zákruty, ktoré sa Mercedesu nepáčili”.

A napokon Red Bull naozaj zaostával. Rovnako ako Verstappena Christiana Hornera potešila aspoň preteková rýchlosť. “Máme kopu dát, počas noci budeme musieť trochu upratať v niektorých oblastiach auta. Tu a doma v Milton Keynes to bude určite dlhý večer. Myslím, že naša preteková rýchlosť vyzerala celkom slušne. Musíme len trochu doladiť balans v krátkych stintoch.”

Podľa papierových predpokladov by mal byť v prostrednom sektore jasným víťazom Mercedes, nuž a po skrátení trate na mieste terajšej piatej zákruty strieborným šípom viac vyhovuje aj prvý sektor. Horner konštatuje, že Red Bull má výhodu len v závere okruhu, ktorý zostal do veľkej miery nedotknutý.

“Mercedes tu vyzerá byť konkurencieschopný, v prvých dvoch sektoroch určite. V tom treťom sme na nich dokázali vybehnúť, ale škody boli napáchané v prvých dvoch sektoroch. Stále však máme 24 hodín na to, aby sme našli lepšie nastavenia a o čosi viac výkonu,” uzavrel piatok v Abú Zabí Horner.