logo F1online.sk

Horner pred finále: Oni majú auto, my Maxa Verstappena

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala10. 12. 2021

Nebyť Maxa Verstappena, Mercedes by mal už oba tituly vo vrecku. To je pohľad Christiana Hornera, ktorý bol z tohto dôvodu v piatok vďačný za to, že sa Red Bullu aj s výdatnou pomocou holandského pretekára vôbec dostal do dnešnej pozície.

Lewis Hamilton a Max Verstappen majú zhodný počet bodov a všetko nasvedčuje tomu, že si to rozdajú v priamom súboji; ten, kto skončí vyššie, sa stane aj majstrom sveta. Výnimkou by bolo len vypadnutie oboch jazdcov z pretekov alebo okrajový prípad, ktorým by bol Hamiltonov zisk deviatej priečky za predpokladu, že Verstappen skončí desiaty a pripíše si bod za najrýchlejšie kolo pretekov.

Teraz je to už len na Maxovi, ktorému určite nikto nič nebude môcť vyčítať, ak to v nedeľu nevyjde. Christian Horner o takom niečom nechce ani počuť, uvedomuje si, že by mal byť spokojný s tým, ako ročník prebehol.

“Bude to veľmi ťažké,” uviedol medzi piatkovými tréningmi Christian Horner. “Oni majú formu, ich auto má momentálne aj rýchlosť, ale my máme Maxa Verstappena a máme skvelý tím. Potrebujeme ešte raz poriadne zatlačiť.”

“Maxa robí takým skvelým spôsob, ako jazdí. Jazdí srdcom, jazdí agresívne, odhodlane, a presne to ho dostalo na rovnakú bodovú úroveň s azda jedným z najlepších pilotov v histórii — určite z pohľadu štatistík,” konštatuje šéf Red Bullu.

Bernie Ecclestone by titul udelil Maxovi Verstappenovi, aby sa fanúšikovia konečne dočkali zmeny, piloti v padoku zas kvôli jeho jazdeckým kvalitám. V tejto sezóne však toho ukázal oveľa viac, zdôrazňuje Horner.

“Max sa dostal pod veľký drobnohľad, pod obrovský tlak. To, ako sa len čerstvo 24-ročný mladík vysporadúva s tým tlakom, kritikou, drobnohľadom, ukázalo jeho mentálnu odolnosť. Sme naňho nesmierne hrdí, sme nesmierne hrdí na to, ako sa v tejto sezóne zachoval. Bez neho by sme sa do tejto situácie ani nedostali,” vychvaľuje Verstappena Horner. “Tento víkend by sme nebojovali o víťazstvo v šampionáte.”

Rodák z anglického Leamington Spa sa na moment pristavil aj pri verdiktoch komisárov, ktorí podľa predstaviteľov Red Bullu neboli vždy celkom spravodliví. “A či k nemu boli prísni? Pravdepodobne sa teraz dostal viac do svetla reflektorov a pri niektorých rozhodnutiach to pocítil. Ale taká je realita. Musíme s tým žiť a vydať zo seba maximum, aby sme to na trati dotiahli do konca.”

Teraz zostáva už len dúfať, že to v nedeľu vyjde. “Nálada je dobrá, teší nás, že sme v tejto pozícii. Už je to osem rokov, čo nikto nedokázal vyzvať Mercedes. Všetci v našom tíme sem prišli naplno rozbehnutí. Máme šancu v oboch šampionátoch, ale koncentrujeme sa na jazdecký.”

“Máme jednu šancu a musíme sa jej chopiť. Toto sa nijako nelíši od iných pretekov a malo by sa na ne hľadieť aj ako len na ďalšie preteky. Pristúpime k nim rovnako ako k ostatným v tomto 22-dielnom kalendári,” doložil.