logo F1online.sk

FIA môže body aj odrátať, upozorňuje pred víkendom Masi

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 12. 2021

Uvidíme kolíziu medzi Maxom Verstappenom a Lewisom Hamiltonom, a ak áno, bude zo strany jedného či druhého úmyselná? To je otázka, na ktorú riaditeľstvo pretekov ani komisári určite nebudú chcieť hľadať odpoveď. Aby jazdcov odradili od nečestného konania, Michael Masi vo svojich predvíkendových pokynoch upozorňuje, že trestať takéto prečiny sa dá aj prísnejšie, než na čo sme zvyknutí.

Na čele máme dvoch pilotov s totožným počtom bodov. Max Verstappen má však drobnú výhodu; ak by ani jeden z jazdcov nebodoval, prípadne by si z Abú Zabí odniesli rovnako veľa bodov, majstrom sveta by sa stal práve on. Viaceré osobnosti z padoku vrátane takého Johnnyho Herberta preto naznačujú, že by mohlo dôjsť k úmyselnému vyradeniu Lewisa Hamiltona, ak by Verstappenove majstrovské nádeje viseli na vlásku.

“Max povedal čosi veľavravné, keď uviedol niečo na štýl, že stále má výhodu, pretože má viac víťazstiev,” komentuje víťaz troch veľkých cien Johnny Herbert pre Sky Sports. “To znamená, že ak obaja nedokončia, Max vyhrá titul.”

“Preto to bolo veľmi zaujímavé vyhlásenie. Nechcem vidieť, že sa o šampionáte rozhodne tak, že jeden z jazdcov vyradí toho druhého — a to by spravil iba Max práve kvôli tej poznámke, že má výhodu v podobe počtu víťazstiev,” vyhlásil spolukomentátor britskej televízie.

V tejto súvislosti sa už pripomenul aj riaditeľ pretekov Michael Masi, ktorý pred každým víkendom pilotov upozorňuje na špecifiká danej trate či isté state v pravidlách, a to v pokynoch riaditeľa pretekov.

Pokyny k Veľkej cene Abú Zabí vyšli vo štvrtok. Nájdeme v nich aj upozornenie: “Všetkým súťažiacim a pilotom pripomínam viacero pravidiel, ktoré popisuje Medzinárodný športový kódex FIA. Obzvlášť by som vám chcel pripomenúť nižšie spomenuté články.”

Masi následne začína citovať článok 12.2.1 a jeho časť l, podľa ktorej sa trestá: “Akékoľvek porušenie princípov férovosti v súťaži, nešportové správanie alebo pokus ovplyvniť výsledky súťaže spôsobom, ktorý protirečí športovej etike.”

Následne v článku 12.4.5 sa píše aj o tom, aké tresty prichádzajú do úvahy. “Vo všetkých šampionátoch, pohároch, súťažiach, trofejách a sériách sa komisári môžu rozhodnúť udeliť nasledujúce tresty: Dištanc na jedny alebo viacero pretekov, odobratie bodov v šampionáte, pohári, súťaži, trofeji, sérii.”

“Body by nemali byť strhávané jazdcom a konštruktérom oddelene, okrem výnimočných okolností,” dopĺňa článok 12.4.5.a. K takým okolnostiam došlo napríklad v roku 1997, keď bol Michael Schumacher diskvalifikovaný zo šampionátu, avšak tím si body ponechal a nakoniec v konštruktéroch obsadil druhú priečku.

Spomenúť si tiež môžeme na rok 2007, kedy McLaren po prevalení škandálu Spygate diskvalifikovali z Pohára konštruktérov, avšak Fernando Alonso a Lewis Hamilton v jazdeckých šampionátoch mohli pokračovať bez straty bodov.

Súvisiace články