logo F1online.sk

Räikkönen: Nič by som nezmenil, ani počet víťazstiev alebo titulov

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 12. 2021

Ak by sa tento víkend v Abú Zabí nerozhodovalo o titule majstra sveta, pravdepodobne by všetka pozornosť bola nasmerovaná k tomuto mužovi. Kimi Räikkönen si však na záujem médií nepotrpí, takže asi rád kúpi Lewisovi Hamiltonovi a Maxovi Verstappenovi zopár pív za to, že žiaru reflektorov pritiahli svojim smerom. Nič to však nemení na tom, že sa táto veľká osobnosť s Formulou 1 tento víkend rozlúči.

Ten sa k svojmu odchodu do dôchodku stavia pragmaticky. Vlastne sa teší, že bude mať pokoj a víkendy môže tráviť doma s rodinou, ktorá mu chýba.

„Nevidím na tom nič veľké, veď všetko sa raz skončí. Vlastne sa na to teším, už odpočítavam preteky. Cestovanie je značnou súčasťou toho celého. Ak by to bolo len o pretekaní, tak by to bolo pekné. Myslím, že nech robíte čokoľvek, všetko má svoje pozitíva i negatíva. Teším sa, že nebudem mať časový harmonogram, ktorý mi bude všetko diktovať. Pre mňa na tom nie je nič zvláštne,“ povedal Kimi Räikkönen, ktorý bol posledným hosťom podcastu Beyond The Grid.

Za sebou má takmer 350 veľkých cien, na konte 21 víťazstiev i nesmierne cenný titul majstra sveta z roku 2007. Na konci svojej cesty si môže fínsky pretekár s úľavou povedať, že toho dosiahol viac ako dosť a nemusí nič ľutovať.

„Nemám sa na čo sťažovať. Bola to dobrá jazda. Nezmenil by som jedinú vec, dokonca ani keby to znamenalo mať viac víťazstiev a viac titulov, tak by som to nezmenil. Som spokojný s tým, čo som dosiahol a naozaj sa nemám na čo sťažovať,“ povedal Räikkönen.

Ten dostal aj obľúbenú otázku každého novinára. Akú radu by dal 20-ročnému Kimimu, ktorý kedysi dávno robil vo Formule 1 svoje prvé kroky? Odpovedal klasicky svojsky.

„Ako som povedal, som spokojný so svojim počínaním. V mnohom som si to robil po svojom, aj keď som s tým párkrát musel bojovať. Neviem povedať, nemyslím, že by som si dal nejakú radu. Musíte sa učiť, všetko bolo nové a úplne odlišné než vo Formule Renault. Nikdy predtým som nebol na tratiach Formuly 1, dokonca ani nikdy predtým nevidel monopost F1,“ hovorí Iceman.

„Je to celkom odlišné ako v súčasnosti, keď prichádzajú jazdci z Formuly 3 alebo Formuly 2, ktoré sú súčasťou víkendu a vidia, ako to funguje. Pre mňa to bolo úplne nové,“ dodal.

Súvisiace články