logo F1online.sk

Ecclestone vyzdvihol pilotov z minulosti: Ich inžinieri nevodili za ruku

Max Verstappen, Lewis Hamilton, piloti
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala4. 12. 2021

Ľahko sa zhodneme na tom, že dnešná Formula 1 sa nedá porovnávať s bojmi, ktoré zvádzali piloti kráľovnej motoršportu pred desaťročiami. Už menej ľahko však budeme hľadať zhodu v tom, ktorá z formulových ér bola najlepšia. Ak ste aj vy fanúšikom jazdcov zo starej školy, prikláňate sa k rovnakému táboru ako Bernie Ecclestone.

A kto môže porovnávať lepšie ako práve Bernie, ktorého celý život je spätý s Formulou 1. Prvýkrát v nej pretekal ako pilot už v 50. rokoch. Hoci sa objavil len na dvoch veľkých cenách, do ktorých sa nekvalifikoval, neskôr sa z neho stala jedna z najdôležitejších postáv histórie motoršportu a počas tejto púte spoznal všetkých významných pilotov F1.

Kto z nich je najlepší? “To sa ťažko hodnotí,” zamýšľal sa v rozhovore pre Daily Mail. Okamžite však začal siahať po menách, ktoré dominovali v minulom storočí. “Fangio mal vždy len jednoročné kontrakty, mohol vyskočiť z auta a naskočiť do toho najlepšieho. To z neho, samozrejme, nerobí lepšieho ani horšieho pilota ako ostatných, je to skrátka fakt.”

“Verím, že najlepší bol Alain Prost. Musel pretekať po boku mnohých silných kolegov,” poznamenal spomínajúc na také mená ako Niki Lauda, Keke Rosberg, Ayrton Senna, Nigel Mansell či Damon Hill. “Keď sa začali preteky, bol v inej lige, musel sa starať o pneumatiky a všetko ostatné.”

To ho v Ecclestonových očiach posunulo vyššie ako jazdcov modernej éry. “Dnešní chlapci majú šťastie v tom, že cez vysielačku dostávajú oveľa viac informácií, ako by mali; informácie o súperoch, ako používať pneumatiky a podobne.”

“Ľudia z tímu teraz pilotov vodia za ruku. Párkrát Lewis dostal nejakú informáciu o pneumatikách a napokon odmietol odporúčanie tímu. Tak by to aj malo byť,” uznanlivo prikyvuje. “Nemalo by všetko závisieť od informácií, ktoré má boxový múrik, v horšom prípade dokonca továreň v Británii či Taliansku. Malo by to byť na ňom, na každom z jazdcov, aby o všetkom rozhodoval.”

Nuž a v neposlednom rade sa treba pozrieť i na to, aká je dnešná Formula 1 preregulovaná, čo podľa Ecclestona tiež znižuje kvalitu pretekania. “Som trochu sklamaný z toho, ako v tejto sezóne vedenie zasahuje do pretekov, všetky tie inštrukcie — nechoď cez bielu čiaru, nerob toto, nerob tamto. Rovno by sme mohli do pravidiel napísať ‘nepretekajte’.”

“Hovorím to, pretože keď zhasnú svetlá, títo chlapci musia pretekať. Jeden z nich niekedy zariskuje viac a presne to robí preteky zaujímavými. Nie trochu opustiť trať — to len sotva spraví nejaký rozdiel, pretože všetci majú príležitosť získať takúto výhodu,” doplnil.

Súvisiace články