logo F1online.sk

Hamilton o Saudskej Arábii: Necítim sa tu dobre, ale nie je to moje rozhodnutie

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2021

Lewis Hamilton po príchode do Saudskej Arábie priznal, že nie je zrovna najšťastnejší z príchodu Formuly 1 do krajiny, ktorá patrí medzi najväčších porušovateľov ľudských práv na svete. Najviac ho trápia práva žien či sexuálnych menšín, no keď už je v Džidde, chce to využiť na zvyšovanie povedomia.

Aktivisti pred Veľkou cenou Saudskej Arábie vyzvali Formulu 1 ako celok, aby sa krajinou neprehnala so zatvorenými očami a organizovaním veľkých športových podujatí jej nepomáhala strhnúť pozornosť od problémov, ale naopak, aby na ne poukázala. Nečudo teda, že sa z ľudských práv stala dôležitá téma aj na štvrtkovej tlačovej konferencii Lewisa Hamiltona, ktorý je na štartovom rošte najväčším aktivistom.

“Ako som povedal aj na posledných pretekoch, cítim, že je povinnosťou tohto športu pomôcť zvyšovať povedomie o istých problémoch, ktoré registrujeme. Najmä po stránke ľudských práv v krajinách, do ktorých prichádzame,” vyslovil sa Lewis Hamilton, ktorý chce aj tento víkend nasadiť dúhovú prilbu z Kataru.

Následne pokračoval: “Mám maximálny rešpekt pred všetkými prítomnými, zatiaľ som sa dočkal vrelého privítania. Nemôžem sa tváriť, že najlepšie poznám ľudí, najmä tých, ktorí vyrastali v komunitách tak výrazne poznačených istými pravidlami či režimom.”

“Či sa tu cítim príjemne? Nepovedal by som. Ale byť tu nie je moje rozhodnutie. Náš šport sa rozhodol sem prísť. Či je to správne alebo nie, kým sme tu, myslím, že je dôležité zvyšovať povedomie. Na posledných pretekoch ste napríklad mohli vidieť, akú som mal prilbu. Túto prilbu budem mať opäť tu a na ďalších pretekoch, pretože je to problém. Treba spraviť isté zmeny,” zdôraznil rodák z britského Stevenage.

Avšak aj krajiny z Blízkeho východu sa už uberajú správnym smerom. Do júna 2018 bola napríklad Saudská Arábia jedinou krajinou na svete, v ktorej mali ženy zakázané šoférovať auto. Dnes už tento zákaz neplatí, no to nesmie nikoho uspokojiť.

“Ženy tu napríklad nesmeli jazdiť až do roku 2018. Niektoré ženy sú ešte stále vo väzení za to, že pred rokmi šoférovali auto,” poznamenal Hamilton. “Je teda veľa vecí, ktoré treba zmeniť. Myslím, že aj náš šport by mal toho robiť viac.”