logo F1online.sk

Horner: Damon Hill nikdy nebol Maxovým fanúšikom

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala2. 12. 2021

Vo Formule 1 sa to hemží televíznymi expertmi. Každá stanica má vždy poruke niekoľko bývalých pilotov, ktorí analyzujú aktuálne dianie na trati, rozoberajú veci zo zákulisia či hodnotia výkony pilotov. Mnohí z nich to dokážu robiť objektívne, no iní s tým majú problém. Podľa Christiana Hornera je takým príkladom Damon Hill, ktorý vraj nedokáže skryť fakt, že Maxa Verstappena veľmi neobľubuje.

Christian Horner a Damon Hill si v posledných týždňoch jemne skočili do vlasov niekoľkokrát. Naposledy v Katare, keď Hill začal spochybňovať férovosť Maxa Verstappena pri jeho manévroch. Holanďan podľa neho už prekračuje hranice. Narážal tým, samozrejme, najmä na vytlačenie Lewisa Hamiltona z trate v brazílskej štvrtej zákrute.

Horner reagoval poukázaním na súboje Valtteriho Bottasa či kolíziu medzi Carlosom Sainzom a Landom Norrisom z prvého kola. “Prekročili aj tam limit? Boli to skrátka incidenty, stali sa podobné veci. Lewis mal v Brazílii jasne dominantné auto z pohľadu rýchlosti na rovinkách. Už len to, že Max sa 58 kôl dokázal držať, si zaslúži pochvalu. Nikto iný nevydržal viac ako tri kolá.”

“Samozrejme, že brzdil na hrane, no to platí aj o Lewisovi. Keby spravil to isté ako Checo v prvom kole, prešiel by popod Maxa, ktorý by vyšiel z trate. Nie tak celkom rozumiem tomu, prečo si na Maxa taký tvrdý. A mimochodom, nerozumie tomu ani tvoj bývalý technický riaditeľ!” poznamenal odvolávajúc sa na Adriana Neweyho.

Damon Hill na túto výmenu odpovedal neskôr na Twittri v príspevku, v ktorom Tota Wolffa prirovnal k filmovému hrdinovi, Hornera zas k oportunistickému záporákovi, ktorému zatiaľ jeho snahy nevychádzajú.

Čo-to do ohňa prilial aj v rozhovore pre agentúru PA, keď vyhlásil, že tlak spojený s majstrovským bojom sa na Hornerovi i jeho vyjadreniach začína podpisovať. “Určite je prítomný tlak a skľúčenosť, všetko je už tak blízko a je to také tesné!”

“Pracovali veľmi tvrdo a v niektorých chvíľach tejto sezóny si určite v Red Bulle pomysleli, že to už môžu zvládnuť. A zrazu sledujú, ako sa tá medzera začína zmenšovať. Nepovedal by som, že to v ich radoch spôsobuje paniku, ale musí to byť vyčerpávajúce. A tento tlak sa teraz začína ukazovať,” myslí si majster sveta z roku 1996.

Avšak nie je to len Horner, kto v rozhovoroch s médiami púšťa do sveta štipľavé komentáre. Ani Totovi Wolffovi nie sú podobné vyjadrenia cudzie. “Takéto pnutie medzi šéfmi tímov som ešte nevidel. Obyčajne to všetko prebehne cez telefón alebo pred rokmi to bolo v Bernieho kancelárii. Toto je však verejné hľadanie slabých miest ostatných. Sledovať to nie je príjemné, ale asi je to pochopiteľné.”

Tak či onak Hill uznal, že táto sezóna spôsobila obrovský ošiaľ. Ukázalo sa, že vedenie F1 celkom dobre vie, po čom fanúšikovia túžia, čo sa odzrkadľuje na ich počte. Samozrejme, bez súboja Verstappena s Hamiltonom, v ktorom môže rozhodovať každý bod, by to nešlo.

“Je to naozaj tesné. Neviem si spomenúť na sezónu, v ktorej by spomedzi kandidátov na titul bol na čele najskôr jeden, potom druhý, potom zas prvý a následne naopak. Bolo vôbec niekedy takýchto výmien viac? Neviem si na žiadnu spomenúť,” uvažuje Hill. “A možno nás ešte jedna výmena čaká!”

Z Hillovej poslednej vety si môžeme odniesť, čo len chceme. Christiana Hornera by zrejme utvrdila v tom, že Damon Hill ako Brit fandí svojmu krajanovi Lewisovi Hamiltonovi a Maxa Verstappena celkom nemusí.

Christian Horner v rozhovore pre The Telegraph uviedol, že tomu rozumie. “Máme tu britského pretekára, ktorý bojuje o rekordný ôsmy titul majstra sveta. A Damon nikdy nebol Maxovým fanúšikom.”

Briti nadržiavajú svojim, holandské médiá zas svojim. “Ak sa začnete baviť s Holanďanmi, budú hovoriť, akoby Max dokázal kráčať po vode. Tak sa skrátka informuje o jednotlivých veciach. Niekedy sa pri tom stratí aj tá nestrannosť.”

Čo môže Damonovi Hillovi tak prekážať na Maxovi Verstappenovi? “To je niečo, na čo sa musíte spýtať Damona. Ale z toho, čo vidím, nie je Maxovým fanúšikom. Toto sa dalo všimnúť si už niekoľko rokov. Avšak každý má právo na názor. Viete, toto je slobodný svet. Ako som povedal Damonovi, ja som človek, ktorý keď nesúhlasí s vaším názorom, tak nad tým nemávnem rukou. Ak si myslím, že ste hlupák, tak vám to poviem.”

Horner napokon pochválil Verstappena za to, ako dokáže od seba odháňať všetku negativitu. “Lewis neustále jemne vyrýva a provokuje. Na Maxovi je skvelé, že na to kašle. On je sám sebou. V aute je rýchly, potom chce ísť domov a hrať sa na PlayStation. To je všetko.”

Súvisiace články