logo F1online.sk

Podľa Hornera vraj Red Bull v Katare strácal čas v jednej konkrétnej zákrute

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko25. 11. 2021

Katarský víkend nám opäť zdramatizoval priebežný rebríček jazdcov a pilot Red Bullu, Max Verstappen má už len osembodový náskok pred Lewisom Hamiltonom. Šéf tímu Christian Horner hovorí, že práve Red Bull strácal cez víkend čas v jednej konkrétnej zákrute.

Christian Horner prezradil, že práve šiesta zákruta na okruhu Losail v Katare bola hlavným tvorcom deficitu na Mercedes. Tím z Milton Keynes chce práve tento problém preskúmať a to ešte pred nadchádzajúcou Veľkou cenou Saudskej Arábie 2021..

„Myslím si, že je tu jedna zákruta, ktorá nás odlišovala celý víkend a bola to 6. zákruta,“ povedal Horner o najpomalšej zákrute na katarskom okruhu Losail. „V tejto zákrute sme stratili dve desatiny na kolo, každé kolo od piatka do nedele a myslím si, že to je jedna z vecí, ktoré musíme pochopiť a kde sa musíme zlepšiť.“

Andrew Shovlin z Mercedesu súhlasil s tým, že jeho tím zaznamenal rozdiel predovšetkým v zákrutách, po tom, čo sa veľa hovorilo o jeho rýchlosti na rovinke v Brazílii.

„Vyrovnávali sme sa im na rovinkách a v zákrutách sme našli všetok náš čas,“ prezradil Shovlin po pretekoch v Katare. „Odkiaľ pochádza ten čas? V skutočnosti sú tu dve oblasti. Jednou je prítlak, ktorý môžete na auto dostať a náš balík tam evidentne fungoval celkom dobre, pomáhal nám dosiahnuť veľkú maximálnu rýchlosť. Ale potom tu máte aj vyváženie auta a to je vec, ktorú vyladíme mechanickým nastavením, pružinami a tyčami, a tiež predným krídlom.“

„Naši piloti mali rovnováhu, s ktorou boli veľmi spokojní, mali stabilitu na vjazde do zákruty, mohli zaútočiť pri vjazde do zákruty, preniesť rýchlosť a napokon ste to mohli vidieť v tom fantastickom kole od Lewisa, ktorým získal pole position,“ povedal Andrew Shovlin.

Horner priznal, že nasledujúci okruh by mal viac vyhovovať tímu Mercedes. Verí však, že upravený okruh Yas Marina v Abú Zabí bude dejiskom fantastického súboja o titul v prípade, ak by Hamilton vyhral aj v Džidde.

„Nasledujúca trať by mala favorizovať Mercedes a v Abú Zabí, s úpravami, ktoré tam boli urobené, kto vie?“ zamyslel sa Christian Horner.

„Bude to však neuveriteľne tesné. Prichádzame do týchto posledných pretekov s vedením ôsmich bodov v šampionáte jazdcov, znížili sme náskok v rebríčku konštruktérov na päť bodov,“ uzatvára 48-ročný Brit. „Takže oba (tituly) sú stále plne v hre a to je fantastické, pretože teraz sme na vrchole tohto svetového šampionátu.“

Súvisiace články