logo F1online.sk

Ricciardo: Nemal som rýchlosť, pravá strana štartového roštu bude strašná

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl20. 11. 2021

Daniel Ricciardo po nevýraznom piatku tvrdil, že v sobotu bude jeho rýchlosť „v poriadku“, realita však preukázala opak. Kvalifikácia mu vôbec nevyšla a do pretekov odštartuje zo štrnásteho miesta.

V Q2 to oba McLareny najprv skúsili na strednej zmesi, na druhé pokusy obuli mäkkú zmes, pretože sa potrebovali zlepšiť. Danielovi Ricciardovi sa to však nijako významne nepodarilo, a vyštartuje z hĺbky poľa.

„Neurobil som žiadne veľké chyby, nemal som významné problémy. Jednoducho mi chýbala rýchlosť. Získanie času v jednej zákrute znamenalo stratu v nasledujúcej, čiže bolo ťažké urobiť progres. Dlhé zákruty na tejto trati odhaľujú slabiny nášho auta a taktiež ťažkosti, ktoré s ním mám,“ povedal Daniel Ricciardo, ktorý neskrýval frustráciu, zároveň sa však predčasne nevzdáva.

Jeho výhodou môže byť voľný výber pneumatík aj vzhľadom na abrazívny povrch v Katare. Vhodnou stratégiou by sa mohol prepracovať dopredu. „Uvidíme, čo dokážeme v pretekoch s voľným výberom pneumatík. Štrnáste miesto nie je dobré, je to samozrejme frustrujúce, ale budem sa ďalej snažiť, aby som sa zajtra predral dopredu,“ skonštatoval skúsený Austrálčan, ktorý poodhalil najväčšie ťažkosti, ktoré so svojím monopostom zažíva v Katare. „Auto nebolo úplne zlé. Avšak keď som sa snažil prejsť niektoré zákruty vo väčšej rýchlosti, tak to jednoducho nedržalo. Preto sa mi nepodarilo nájsť tých pár desatín. Istým spôsobom som sa cítil, akoby som mal zviazané ruky.“

Negatívom je, že štrnásta štartová pozícia sa nachádza na špinavšej strane roštu, kadiaľ monoposty prakticky vôbec neprechádzajú. Daniel Ricciardo svojsky poukázal na túto skutočnosť. „Pravá strana štartového roštu bude jednoducho strašná. Viem, že to nie skutočne negatívne, ale také sú fakty. Nemáme tu žiadne sprievodné série, takže môžeme len dúfať, že tú stranu dnes večer niekto vyčistí,“ povzdychol si 32-ročný rodák z Perthu, ktorý aj napriek nevydarenému popoludniu pridal svoj povestný humor.

„Alebo môžeme proti niekomu podať protest a získať pozíciu. Všetci sa mi priplietli do cesty, takže môžeme protestovať,“ narážal Ricciardo na situáciu zo záveru Q1.

Na prvý pohľad sa zdalo, že pilot McLarenu porušil džentlmenskú dohodu a pred nájazdom do ostrého kola v záverečnej zákrute predbehol Georgea Russella a Charlesa Leclerca. V skutočnosti to bolo presne naopak – Ricciardo si na rovinke pred poslednou zákrutou nechával odstup od Haasu pred sebou, aby ho predbehli Russell s Leclercom. Daniel si teda následne len vzal pozíciu späť, a v ostrom kole potom v treťom sektore nechtiac poskytol vzduchový vak Charlesovi Leclercovi.

„Boli tam viacerí v poslednej zákrute, neovplyvnili moje kolo, ale snažili sa, a nevyšlo im to. Bolo tam jedno Ferrari, z ktorého počínania som nebol nadšený, a taktiež Williams,“ vrátil sa Daniel Ricciardo k momentu z konca Q1.

Súvisiace články