logo F1online.sk

Bottas: Nedopadlo to až tak zle

Valtteri Bottas a Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2020

Valtteri Bottas zažil ďalší z víkendov, počas ktorých na Lewisa Hamiltona nemal nárok. Fínsky pretekár vnímal nedeľu len o akýsi pokus o zmiernenie škôd, ktoré napáchala kvalifikácia. Teší sa aspoň z toho, že v Pohári jazdcov stále vedie.

Bottas sa po štarte zo štvrtej priečky pomerne svižne dostal pred Carlosa Sainza na McLarene. To bola svojím spôsobom povinná jazda. Nasledovalo sťahovanie náskoku Maxa Verstappena. Keď už bol takmer na zadnom krídle Red Bullu, Max Verstappen sa rozhodol zamieriť do boxov a ochrániť sa pred prípadným undercutom.

Fínsky pretekár zotrval na trati o desať kôl dlhšie. Vedel, že ak by zamieril do boxov okamžite po Verstappenovi, tak by tým nič nezískal. V Bottasov prospech mali hrať čerstvejšie pneumatiky na konci pretekov. Inžinier mu v jednom momente odkázal, že by mal Holanďana dobehnúť v poslednom kole.

Bottas to stihol o čosi skôr, no mal čo robiť, aby brániaceho sa Verstappena predbehol. “Z môjho pohľadu to spravilo preteky zaujímavými. Celý čas som mal jeden jasný cieľ a snažil som sa ho dosiahnuť. Pomáhalo mi to koncentrovať sa a držať si svoje tempo. Vďaka tomu to bolo vzrušujúce. Som rád, že som ho nakoniec dostal. Prvý pokus tak celkom nevyšiel, ale aspoň druhýkrát to bolo OK.”

Súboj s Red Bullom potešil, no už menej pohľad na výsledkovú listinu. Zisk druhej priečky preňho znamená, že jeho tímový kolega stiahol náskok o sedem bodov. “Lewis získal pole position a mal aj dobrý štart. Mohol dobre kontrolovať celé preteky a ani sa toho nedialo toľko, čo minulý víkend.”

“Z mojej strany to po štarte zo štvrtého miesta bolo viac o tom, ako zmierniť škody. Pozbieral som dosť bodov a stále vediem, takže to nedopadlo až tak zle,” chlácholil sa Valtteri Bottas, ktorý presne vedel, kde nastal problém: “Ak budú suché preteky, sobota bude vždy dôležitá. Včera to z mojej strany nebolo ideálne, a preto som dnes nezískal 25 bodov.”

“Mohol som byť aj spokojnejší, ale neboli to úplne zlé prvé veľké ceny. Teším sa na budúci víkend,” doplnil.