logo F1online.sk

Horner o maximálke Mercedesu: Veľmi presne vieme, čím to je

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík13. 11. 2021

Ako by asi sobota na Interlagose vyzerala, keby nebol Lewis Hamilton diskvalifikovaný z kvalifikácie? Sedemnásobný šampión v Brazílii priam lietal a „trhací kalendár“ si urobil aj z McLarenu, ktorý bol doteraz považovaný za monopost s najvyššou maximálkou na rošte. Podľa Christiana Hornera bol Hamiltonov top speed o neuveriteľných 27 kilometrov za hodinu vyšší než Landa Norrisa v čase, keď ho v závere predbiehal.

Britský mladík síce nemal k dispozícii DRS ani zákryt od súperov pred sebou, ale takýto rozdiel nám neukázalo hádam ani Ferrari s ich „raketovým“ motorom v roku 2019. Red Bull teda sobotným výkonom Mercedesu nebol vôbec zaskočený.

„Ak mám byť úprimný, tak to nie je žiadne prekvapenie. Videli sme to už včera,“ povedal po sobote Christian Horner. „Lewisova rýchlosť na rovinkách je skrátka úžasná.“

„Sledujeme to už niekoľko pretekov. V Turecku to začalo a potom v Mexiku sme videli tú ich rýchlosť na rovinke. Už tam boli tak o 14 kilometrov za hodinu rýchlejší než my. Je to skrátka fenomenálne. My sa však musíme sústrediť na našu vlastnú výkonnosť,“ povedal Horner.

Na otázku, čím to je, že Mercedes má odrazu takú maximálku, odpovedal: „Niečo sa stalo, pretože fyzika vám niečo také nedovolí. Museli by mať oveľa viac koní, aby niečo také dosiahli. Samozrejme, že sa snažíme prísť na to, čo to je,“ dodal.

Otázka teraz je, čo s tým? Vyzerá to totiž tak, že v Brazílii bola zahájená veľká zákulisná bitka. Adrian Newey sedel v piatok s komisármi a „pod pazuchou“ vraj mal tony dôkazov, ktoré sa mali údajne týkať flexibility zadných krídel Mercedesu. Do toho všetkého sa primiešala diskvalifikácia Mercedesu za nedodržanie technických predpisov.

Šéf Red Bullu v tom istom rozhovore tiež povedal, že Lewis Hamilton mal pri predbiehaní Landa Norrisa o 27 kilometrov za hodinu vyššiu maximálnu rýchlosť než pilot McLarenu. Taktiež môžeme predpokladať, že v Milton Keynes sú k rozlúšteniu záhady menom maximálka Mercedesu bližšie než priznajú. Aj sám Horner neskôr v rozhovore povedal: „Myslím, že veľmi presne vieme, čím to je. Teraz je na inžinieroch, aby to prediskutovali,“ povedal s úsmevom.

Takáto forma Mercedesu však Red Bullu veští krušné časy. Max Verstappen síce v sobotu zveľadil svoj náskok o ďalšie dva body, no v Brazílii ešte ani zďaleka nie je dobojované.

„Pri takomto tempe môže Lewis nedeľné preteky vyhrať,“ prehlásil Horner. „Niečomu takému je veľmi ťažké sa brániť. Pokúsime sa o čo najlepší víkend a môžeme kontrolovať len to, čo sami robíme.“

Súvisiace články