logo F1online.sk

Wolff chcel trest pre Ricciarda. Konanie FIA ho prekvapilo

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 11. 2021

Na uplynulom podujatí v Mexiku sme mohli byť svedkami incidentu medzi Danielom Ricciardom na McLarene a Valtterim Bottasom na Mercedese. Ku kolízii z prvého kola sa vyjadril aj šéf Mercedesu, Toto Wolff, ktorý žiadal trest pre austrálskeho pretekára.

Ricciardo skvelo odštartoval, avšak do prvej zákruty prebrzdil a roztočil tak fínskeho pilota v službách Mercedesu, ktorý stratil množstvo pozícií, po štarte z pole position. Okrem toho však táto nehoda rozhodne skomplikovala situáciu aj z pohľadu tímovej stratégie Mercedesu.

Napriek tomu, že išlo jednoznačne o chybu Ricciarda, komisári tento incident neprešetrovali a neudelili ani penalizáciu, čo prekvapilo aj Tota Wolffa: „Áno, myslím si, že komisári sa na to mali pozrieť, ale v tom momente. Zo spätného pohľadu, bolo prekvapujúce, že neudelili penalizáciu.“

Kolíziu by sme mohli porovnať aj s incidentom Pierra Gaslyho. Ten sa len dve podujatia spätne dostal do tzv. „sendviču.“ Bol zaseknutý medzi Alonsom a Pérezom, nemal sa kam pohnúť a aj napriek tomu dostal päťsekundový trest.

Michael Masi, ako riaditeľ pretekov, však tvrdí, že tieto incidenty netreba porovnávať a hovorí, že nesúhlasí s názormi o nekonzistentných rozhodnutiach: „Nie, nemyslím si, že je tu nedostatok konzistentnosti, pretože na všetko sa musíte pozerať podľa určitej skutkovej podstaty.“

„Musíte sa pozrieť na každý jeden incident a uvidíte, ako to šlo. Na štarte bolo v Turecku mokro, toto bolo suché. Úplne iná konfigurácia zákrut. Je tam veľa vecí,“ pokračoval Masi. „Ale ako som povedal, vôbec som sa na ten incident nepozeral.”

Riaditeľ pretekov Formuly 1 dodal: „Keď sa pozrieme na blízkosť áut, kde sú všetky navzájom porovnávané, je tu veľa rôznych faktorov, ktoré do toho vstupujú.

„Názor športových komisárov bol taký, že pri tejto príležitosti išlo o pretekársky incident v prvej zákrute,“ uzavrel Michael Masi.

Súvisiace články