logo F1online.sk

Podľa Coultharda to F1 s bezpečnostnými opatreniami preháňa

Lewis Hamilton a Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala12. 7. 2020

Aby Formula 1 zabezpečila, že riziko prenosu COVIDu-19 bude v padoku čo najnižšie, vydala sadu príkazov a nariadení. Tie sú veľmi podrobné a prísne, až také prísne, že ich David Coulthard vníma ako prehnané.

Samozrejmosťou sú pravidelné výtery z nosa, nosenie ochranných pomôcok, rozdelenie padoku do skupín, a mnohé ďalšie opatrenia vrátane dodržiavania dvojmetrových odstupov.

“Nech sa na mňa nikto nehnevá, ale z pohľadu televízneho komentátora mi celá táto veci príde trochu zvláštna,” hodnotí David Coulthard v rozhovore pre rakúske noviny Salzburger Nachrichten. “Dodržiavanie odstupov je fajn, ale robiť rozhovory s jazdcami, ktorí majú masky, vonku, pričom novinár je vo vzdialenosti aspoň dvoch metrov, je podľa mňa prehnané.”

“Nechcem to kritizovať, pretože je to rozhodnutie kompetentných vo FIA a manažmente Formuly 1. Ak sa ale človek môže priblížiť k inému na kratšiu vzdialenosť, a to bez masky, tak by to mali mať umožnené aj jazdci,” naráža bývalý pilot Williamsu, McLarenu a Red Bullu na prísnosť opatrení, ktoré idú oveľa ďalej, než čo Rakúsko ako krajina požaduje.

Podľa Coultharda sa navyše zabúda na jednu skupinu obyvateľstva. “Ani každý politik v televízii nenosí rúško. A myslím si, že je to trochu pochybné aj z pohľadu diskriminácie. Prečo? Nepočujúci ľudia vedia čítať z pier, ale kvôli rúškam teraz nemôžu.”

Veľká cena Ruska sa snaží o zorganizovanie pretekov za prítomnosti divákov a podobné šumy sa ozývajú aj z prostredia okruhu v Monze. Coulthard je presvedčený, že pri súčasných opatreniach by sa na tribúnach spokojne mohli objaviť aj diváci.

“Chcem tomu veriť,” zareagoval na otázku, či očakáva, že sa opatrenia zmiernia. “S týmito opatreniami, ktoré dodržiavame v padoku, môžeme mať aj ľudí na tribúnach. Sú oveľa tesnejšie vedľa seba v lietadlách a vo vlakoch ako na vonkajších tribúnach, kde sa dajú dodržiavať odstupy.”

Súvisiace články