logo F1online.sk

Wolffovi sa nepozdáva Bottasova obrana: Toto by sa nemalo stávať

Toto Wolff, James Vowles a Andrew Shovlin
© Mercedes
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík7. 11. 2021

Tak Valtteri Bottas si dnes vypije kalich horkosti až do dna. Fínsky pretekár v sobotu jasal, vybojoval nesmierne cennú pole position a zdolal aj Lewisa Hamiltona. Jeho nedeľné preteky však trvali fakticky len niekoľko metrov. Po štarte ho prešprintoval Max Verstappen a potom ho v prvej zákrute zostrelil Daniel Ricciardo. A čo viac, do Valtteriho sa po pretekoch oprel aj jeho vlastný šéf.

Toto Wolff svojmu zverencovi po pretekoch vytkol, že sa útoku Maxa Verstappena nebránil a prakticky mu na vonkajšej strane otvoril dvere. Pilot Red Bullu vyťažil z aerodynamického vaku, ktorý mu Bottas vytvoril a potom bol v prvej zákrute na čistej vonkajšej stope. Mohol si preto dovoliť ísť na brzdy neskôr a ujal sa vedenia.

„Toto by sa nemalo stávať,“ povedal Wolff po pretekoch. „Mali sme vpredu dve autá a vyzeralo to, akoby mu na vonkajšej strane otvoril dvere.“

„Potom sa roztočil a skončiť úplne mimo bodov je s Valtteriho autom prinajmenšom nepríjemné, keďže z toho mohlo byť tretie alebo štvrté miesto dodal šéf Mercedesu.

Čo všetko mohol dnes Mercedes za ideálnych okolností dosiahnuť? Nuž, po sobotnej „skrývačke“ to naozaj vyzeralo, že obhajcovia titulu majú v rukáve vynikajúcu rýchlosť. V pretekoch však Lewis Hamilton nemal prakticky žiadnu šancu. Verstappen mu hneď utiekol a výsledná strata šestnástich sekúnd hovorí za všetko. V Mexiku je však veľmi náročné predbiehať, takže čo ak by to Mercedesu v tej prvej zákrute vyšlo?

„Musíte Red Bullu zagratulovať, pretože ich tempo bolo na úplne inej úrovni. Nemyslím si, že sme mohli tieto preteky vyhrať, ani keby sme sa v prvej zákrute udržali na čele. Vo finále si preto myslím, že to pre Lewisa bolo o minimalizovaní škôd v jazdeckom šampionáte. Pokiaľ ide o Pohár konštruktérov, tak Valtteriho hodiny v prvej zákrute sú skrátka bolestivé,“ povedal Wolff.

„Neviem, čo Red Bull urobil v sobotu zle a čo kvalifikáciu nasmerovalo v náš prospech. Ich pretekové tempo bolo také, aké sme videli v ich podaní v piatok. Vo finále to bolo horšie než sme dúfali,“ dodal Wolff.

Súvisiace články