logo F1online.sk

Horner: V prvom tréningu boli rýchli vďaka motoru, no stále majú čosi v rukáve

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala6. 11. 2021

Keď príde kvalifikácia, Mercedes opäť prehovorí do boja o pole position, myslí si Christian Horner. Šéf Red Bullu na jednej strane prezrádza, že Mercedes toho v prvom tréningu ukázal azda až príliš veľa, no na druhej očakáva, že v sobotu ešte vytiahne skrytého žolíka.

V piatok udával tempo Max Verstappen, ktorý dokázal odjazdiť jedno kolo na okruhu pomenovanom po Ricardovi a Pedrovi Rodríguezovcoch za 1:17,301. To bolo o takmer polovicu sekundy rýchlejšie ako v prípade Bottasa s Hamiltonom.

Christian Horner bol po piatku spokojný, avšak upozornil, že sa netreba nechať učičíkať veľkým náskokom. “Z našej strany to bol solídny tréning. Myslím, že sa už obom našim jazdcom začína dariť nájsť nastavenie, ktoré im vyhovuje. Naše krátke aj dlhé stinty vyzerali slušne.”

“Podľa mňa však Mercedes má stále čosi v rukáve, nemyslím si, že by sme už videli ich plný potenciál,” vyhlásil šéf červených býkov. “Avšak my sa koncentrujeme sami na seba, nuž a máme za sebou slušný deň.”

Christian Horner už medzi piatkovými tréningmi hlásil, že relatívna rýchlosť Mercedesu voči Red Bullu ani zďaleka nevypovedala celú pravdu. Ako vysvetlil v piatok večer, informovali ho o tom z továrne.

“Počas tréningov máme doma v Milton Keynes poruke skupinu analytikov, ktorí na GPS dátach vidia, kedy oni prepnú motor do agresívnejšieho režimu, a kedy do šetrnejšieho,” objasnil Horner, podľa ktorého sa to isté deje v Brackley. “Oni robia to isté s nami, takto môžete monitorovať, čo má súper v rukáve a čo nie.”

V neposlednom rade sa Horner pristavil aj pri charakteristikách mexickej trate, ktorá má jedno veľké špecifikum. Je položená vo výške viac ako 2200 metrov nad morom. To Red Bullu zrejme vyhovuje, keďže treba auto nastaviť na maximálny prítlak a treba nájsť aj čo najviac mechanického gripu.

“Vždy je to o kombinácii vecí, ale naša pohonná jednotka funguje dobre v tejto nadmorskej výške. Jazdíme tu s monackými krídlami, ale kvôli riedkemu vzduchu tu máme toľko prítlaku ako v Monze. Táto trať nášmu autu v posledných rokoch sedela,” konštatuje so spokojným výrazom v tvári. “V piatok sme našli rozumný balans, no celý rok sme mohli sledovať, že autá delila menej ako jedna desatinka sekundy. Očakávame, že sa to zopakuje aj v sobotu.”

Súvisiace články