logo F1online.sk

John Watson: Hamilton musí vyhrať v Mexiku alebo v Brazílii

Lewis Hamilton
© Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko1. 11. 2021

Lewis Hamilton stráca na priebežného lídra rebríčka jazdcov, Maxa Verstappena, aktuálne rovných 12 bodov. Táto strata sa ešte dá dostihnúť, podľa bývalého pilota Johna Watsona však musí práve Hamilton vyhrať preteky v Mexiku alebo v Brazílii.

„Myslím si, že ‚momentum‘ je aktuálne na strane Red Bullu,“ povedal bývalý pilot Formuly 1, v exkluzívnom rozhovore pre portál RacingNews365.com.

„Pokiaľ ide o to, čo vieme, povedal by som, že Mexiko a Brazília favorizujú Red Bull. V Abú Zabí pravdepodobne nemáme favorita a ďalšie dva, Katar a Saudská Arábia, sú vyrovnané pre oba tímy,“ zhodnotil John Watson.

„Mercedes zaznamenal výrazný ‚comeback,‘ pokiaľ ide o ich výkon. A Lewis stále jazdí, ako ukázal aj v nedeľu, na vrchole svojej hry. Ale na druhej strane máte okolo Mercedesu problém s motormi a spoľahlivosťou,“ pokračuje Watson.

„Realita je taká, že Lewis potrebuje vyhrať jedny z nasledujúcich dvoch pretekov a Max musí mať zlý výsledok na jednom z tejto dvojice podujatí. Ak Max vyhrá v Mexiku, bude pre Lewisa veľmi, veľmi ťažké nájsť spôsob, ako sa dostať späť, inak ako prostredníctvom nepredvídateľného problému (ne)spoľahlivosti Red Bullu,“ povedal dnes už 75-ročný Brit.

Watson naráža na potrebu Hamiltonovho víťazstva skôr, než sa prípadné nadchádzajúce podujatia začnú míňať. Napriek tomu, aktuálny rozostup dvanástich bodov medzi prvou dvojicou je rozhodne dostihnuteľný.

„Lewis má všetky tie prvky, aby mohol priniesť bitku s Maxom,“ pokračoval John Watson. „To, čo potrebuje, je mať výkon, ale predovšetkým spoľahlivosť, aby vedel, že na to môže tlačiť a že má maximálny potenciálny výkon z každého komponentu.“

Na otázku, či spoľahlivosť ovplyvní Hamiltonov výkon, Watson odpovedal: „Neovplyvní to jeho výkon, ale samozrejme, ak bude v defenzíve, bude obmedzený v tom, čo bude schopný urobiť. (Lewis) potrebuje, aby Mercedes doručil v každom z posledných piatich podujatí.“

Bývalý britský pilot pokračoval: „Toto je prvá skutočná majstrovská súťaž v hybridnej ére. Lewisov protivník pochádzal predovšetkým z radov jeho vlastných tímových kolegov, ale nie od konkurenčného tímu, ako je tomu teraz. Má to všetky predpoklady na hviezdne finále šampionátu.“