logo F1online.sk

Schumacher Hornerovi “takmer spôsobil infarkt”: Zostarol som o 25 rokov

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 10. 2021

Red Bull sa akoby vrátil do čias, keď bol často v pozícii lovca a skúšal to najrôznejšími agresívnymi stratégiami. Červení býci dvomi skoršími zastávkami dokonale vyšachovali Lewisa Hamiltona a dosiahli veľké víťazstvo. Christian Horner však dnes poriadne tŕpol, či to vyjde.

Aj keď Max Verstappen na štarte prišiel o svoju prvú pozíciu, po rýchlom úvodnom pitstope opäť preskočil Lewisa Hamiltona. V Red Bulle sa pred druhými zastávkami v boxoch mohli obávať undercutu, preto radšej Maxa Verstappena poslali do boxov už v 29. kole. Na tvrdých pneumatikách musel absolvovať do cieľa 27 kôl, čo v horúcom počasí vôbec nebolo ľahké.

Lewis Hamilton zvolil opačný prístup, natiahol druhý stint, a zastavil až v 37. kole. Mal výhodu o osem kôl čerstvejších pneumatík, a v závere na to poriadne zatlačil. „Naozaj som si už nemyslel, že sa to Maxovi podarí,“ povzdychol si Christian Horner, ktorý sa obával záverečných kôl. „Lewis mal o osem kôl čerstvejšie pneumatiky a tvrdé pneumatiky z druhého stintu, ktoré sme dali dole pri zastávke, boli zodraté takmer na kostru. Mysleli sme si, že v závere toho v pneumatikách veľa nezostane, a ako vieme, Lewis býva na konci pretekov veľmi silný. Išiel dlhšie, čím získal pre seba výhodu.“

Už súboj Valtteriho Bottasa s Carlosom Sainzom nám však naznačil, že Max by to mohol ustáť. Bottas sa totiž tiež na čerstvejších pneumatikách priblížil Sainzovi na dostrel, no dlho ho nedokázal predbehnúť. Aj Hamilton rýchlo stiahol manko na Verstappena, ani raz však nebol tak blízko, aby vyskúšal priamy útok.

Komplikácia pre Red Bull však prišla v 55. kole, keď sa pred lídrami zjavil o kolo pomalší Mick Schumacher. Trvalo mu pomerne dlho, kým Verstappenovi vypratal cestu. „Kvôli Mickovi sme prišli o nejaký čas, no poskytol nám DRS. A taktiež mi takmer spôsobil infarkt,“ skonštatoval Christian Horner, pre ktorého to boli celkovo stresujúce preteky. „Bolo by naozaj nesmierne bolestivé stratiť preteky v samom závere. Max si však ešte niečo nechal v talóne, a týmto víťazstvom ukázal skutočnú triedu. Dnes som zostarol tak o 25 rokov. Skutočne som si nemyslel, že to v závere Max vydrží, pretože ten stint bol naozaj dlhý. Musel šetriť pneumatiky a zároveň byť rýchly tam, kde to bolo potrebné. Toto víťazstvo si jednoznačne zaslúžil.“

Päť pretekov pred koncom vedie Max Verstappen pred Lewisom Hamiltonom o 12 bodov. Red Bull sa zároveň v Pohári konštruktérov priblížil Mercedesu na 23 bodov, čo nie je neriešiteľná strata.

„Každý bod sa počíta. Zdolať Mercedes na tejto trati však pre nás znamená veľa. Prvýkrát za sedem rokov tu získal pole position niekto iný než Mercedes. Dosiahli sme veľké víťazstvo,“ uzavrel Horner.

Súvisiace články