logo F1online.sk

Alonso v piatok s poruchou chladiaceho systému, Ocon sa musel znovu naučiť trať

Fernando Alonso
© Pirelli Motorsport
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík23. 10. 2021

V záverečných šiestich podujatiach sezóny budeme svedkami vyvrcholenia dvoch minisúbojov v strede poľa. Ferrari si to s McLarenom rozdá o tretie miesto Pohára konštruktérov a Alpine s AlphaTauri o celkové piate. Francúzsky celok má zatiaľ pred stajňou z Faenzy trochu navrch. Do amerického víkendu však nevstúpil ani jeden z nich práve najlepšie.

Alpine a hlavne Fernando Alonso si piatok v Austine určite predstavovali inak. Dvojnásobný šampión už v úvode prvého voľného tréningu odstavil svoj monopost, z ktorého unikala nejaká tekutina. Problém našťastie nebol vážny. V druhom tréningu sa španielsky matador pre zmenu roztočil a svoj monopost A521 trochu oprel o bariéru v devätnástej zákrute.

„Dnes to nebolo jednoduché, žiadny superhladký piatok to z našej strany určite nebol,“ poznamenal Alonso pred novinármi. „Najprv som mal v prvom tréningu technický problém, potom som v tom druhom urobil hodiny. Určite nás dnes v noci čaká nejaká práca, keďže z auta sme neodomkli jeho potenciál, bojujeme najmä s vyvážením.“

A čo spôsobilo jeho odstúpenie v prvom tréningu? „Myslím, že to bolo niečo s chladiacim systémom. Pohonná jednotka ukazovala menšie množstvo chladiacej kvapaliny. Tím však odviedol dobrú prácu pri oprave a zvládli sme ešte odjazdiť nejaké kolá v prvom tréningu.“

Oveľa lepšie na tom nebol ani jeho tímový kolega Esteban Ocon. O problémoch monopostov Alpine svedčí aj fakt, že ani v jednom z tréningov sa ani jeden jazdec francúzskeho tímu nedostal do najlepšej desiatky.

„Je to veľmi odlišný štart víkendu v porovnaní s rokom 2018 (v roku 2019 Ocon na tejto trati nepretekal, keďže bol v tom čase rezervným jazdcom Mercedesu, pozn. red.). Trať som sa musel v podstate naučiť od začiatku. Je tu oveľa viac hrboľov, oveľa viac sa šmýka a celkovo tu je menej prítlaku,“ prehlásil Ocon.

„Nebolo to teda jednoduché. Medzi prvým a druhým tréningom sme však auto celkom dosť zlepšili, ale stále to nie je perfektné. Myslím však, že v sobotu môžeme urobiť ďalší krok,“ dodal francúzsky pretekár.