logo F1online.skF1online.sk

Mercedes ešte nikdy nebol pod takýmto tlakom, hlási Horner

Max Verstappen a Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala21. 10. 2021

V predchádzajúcich sezónach hybridnej éry by si v tejto fáze ročníka len málokto pomyslel, že by majstrovský titul získal niekto iný ako Lewis Hamilton. Tentoraz je však šampionát oveľa vyrovnanejší, čo Mercedes a Lewisa Hamiltona dostáva pod taký tlak, aký ešte nezažili. Aspoň tak to vidí šéf Red Bullu Christian Horner.

V hre je ešte 159 bodov. Pri pohľade na túto porciu je zrejmé, že Hamiltonovo šesťbodové manko nepredstavuje veľký hendikep. Vďaka vyrovnanosti Red Bullu a Mercedesu však môžeme očakávať, že podobne tesné to bude aj vo zvyšku sezóny a azda sa prvýkrát od roku 2016 dočkáme aj veľkého finále v Abú Zabí.

Vtedy si to rozdali Lewis Hamilton a Nico Rosberg, ktorý sa vyčerpaný po zisku titulu rozhodol opustiť Formulu 1. A hoci Hamiltona vtedy dostal pod tlak, podľa Christiana Hornera to nebolo nič v porovnaní s tým, ako na Brita teraz tlačí Max Verstappen.

“Myslím si, že vždy príde nejaká evolúcia, tomu sa nedá vyhnúť,” hovorí pre The Guardian Christian Horner narážajúc na výmenu stráží. “Lewis mal úžasnú kariéru a je vo fantastickej forme. Stále je titanom tohto športu.”

“Max s ním však dokáže bojovať na jednej úrovni, čo Lewis počas svojej kariéry pravdepodobne ani nezažil — určite nie v jeho majstrovských rokoch. Nezažil nič, čo by dosiahlo podobnú úroveň napätia,” pokračoval šéf Red Bullu. “V hre je toho veľa, pretože mieri na rekordný ôsmy majstrovský titul. Max sa rúti za svojím prvým a vie, že má pred sebou ešte veľa rokov.”

Ak by sa Maxovi Verstappenovi podarilo prekonať Lewisa Hamiltona, Red Bull by sa tešil z piateho jazdeckého titulu v histórii. Podľa Christiana Hornera by to bol “najväčší úspech” tímu, keďže by ukončil dlhoročnú hegemóniu Mercedesu, ktorý až doteraz pôsobil takmer neporaziteľne.

“Bude to náš najväčší úspech. Len sa pozrime na silu Mercedesu, na tú ich dominanciu. Je jasné, že nikto sa im v posledných rokoch ani len nepriblížil. Nikto ich v tejto fáze sezóne nedostal pod taký tlak. Ak nám to vyjde, bude to obrovský úspech,” pripúšťa Horner.

Jedným z dôvodov je podľa Hornera to, čo sa deje v zákulisí. Hovorí o “kampani” Mercedesu proti Red Bullu RB16B, ktorou sa súperi snažia všakovakými ťahmi spomaliť nielen vydarený monopost.

“V porovnaní s majstrovskými rokmi, keď sme v sezónach 2010 až 2013 bojovali s Ferrari a McLarenom, je to teraz úplne iné,” vysvetľuje 47-ročný Brit. “V zákulisí sa toho deje oveľa viac, neustále prebieha kampaň zacielená na FIA ohľadom všetkých aspektov nášho auta.”

Red Bull musel zareagovať. “Musíte sa brániť, ak sa dostanete pod paľbu ako my na začiatku roka. Či už to bol aerodynamický koncept, zastávky v boxoch alebo ďalšie aspekty nášho šasi. Stačí si len vybrať.”

Súvisiace články

Diskusia