logo F1online.sk

Palmer: Prvýkrát si myslím, že favoritom je Hamilton

Lewis Hamilton
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala15. 10. 2021

Red Bull a Mercedes si v tejto sezóne už niekoľkokrát vymenili post najrýchlejšieho tímu. V posledných týždňoch sa dramaticky zlepšil Mercedes, ktorý podľa Jolyona Palmera začína pôsobiť veľmi dobrým dojmom. Až takým dobrým, že Hamiltona pasuje do role favorita na titul.

Lewis Hamilton v Turecku získal len piatu priečku po patáliách so stratégiou, no Valtteri Bottas dominantným víťazstvom jasne ukázal, že nebyť trestu a Mercedes mohol získať jasné double. Rýchlejší bol už od začiatku víkendu a dobrú formu mal aj v Soči.

“Viete čo? Prvýkrát v tejto sezóne si začínam myslieť, že Lewis je možno aj celkovým favoritom,” vyhlásil bývalý pretekár Renaultu Jolyon Palmer. “Myslím si, že Verstappen nemôže byť s tými pretekmi spokojný. Áno, získal druhé miesto a je na čele šampionátu, ale Valtterimu Bottasovi sa nijako nevyrovnal. Ak by Hamilton štartoval z prvej priečky, na ktorej sa kvalifikoval, myslím, že by poľahky vyhral.”

“Lewis dostal trest za motor, prišiel o pár bodov. S tým sa rátalo, pokiaľ by sa nestalo niečo mimoriadne, čo sa ani nestalo. Mám však obavy o Red Bull, pretože si neviem spomenúť, kedy naposledy ukázali naozaj dobrú rýchlosť,” vyhlásil expert F1.

V Red Bulle veria, že preteky v Mexiku a Brazílii im budú vyhovovať. Na okruhoch vo vyššej nadmorskej výške už tradične podávajú dobré výkony, za čo vďačia aj turbu Hondy. Na druhej strane však máme pred sebou preteky v Austine či Abú Zabí, čo sú štatisticky bašty strieborných šípov.

“Myslím si, že USA, Mexiko a Sao Paulo by mohli byť pre Red Bull lepšie, ale posledné tri podujatia na Strednom východe by zas mohli viac sedieť Mercedesu,” zamýšľa sa Palmer. “Turecko bolo najskôr také nerozhodné, nikto nevedel, ktorým smerom to vypáli, no nakoniec bol Mercedes jasne silnejší.”

“Fakt, že Verstappen Bottasa absolútne nijako neohrozil — Bottas si nikdy nemusel kontrolovať zrkadlá a nakoniec vyhral o pätnásť sekúnd —, hoci boli celé preteky na prvej a druhej priečke, je jasný odkaz od Mercedesu. A hoci Hamilton je v šampionáte pozadu, je hravo tým silnejším pilotom Mercedesu,” uvažuje 30-ročný Brit.

Red Bull čaká náročná úloha poraziť Hamiltona. “Vo veľkých cenách na Strednom východe sa mu bude dariť a naozaj im bude šliapať na krk. Verstappen musí v nasledujúcich pár pretekoch lietať.”

Súvisiace články