logo F1online.sk

Ricciardo: Dobrú rýchlosť som mal len štyri kolá

Daniel Ricciardo
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl11. 10. 2021

Daniel Ricciardo potvrdil, že na mokrej trati zvyčajne práve neexceluje. V Istanbule chvíľu siahal na body, napokon skončil ďaleko za nimi na trinástom mieste. Nerobí však z neho prehnanú tragédiu.

„Hodnotiť preteky je bolestivé. Skrátka nám chýbala lepšia rýchlosť,“ povzdychol si Daniel Ricciardo, ktorý po taktickej výmene komponentov pohonnej jednotky štartoval z posledného miesta. Na rozdiel od Carlosa Sainza však v jeho prípade nemôžeme hovoriť o nejakom zásadnom progrese. „Myslel som si, že dokážem prejsť cez štartové pole. Predbehol som len zopár áut, a potom som v premávke doslova odpálil predné pneumatiky. Očakával som, že budem rýchlejší.“

Ricciardo jazdil v prvom stinte v hĺbke poľa zaseknutý za Russellom i obomi Alfa Romeo. McLaren ho už v 21. kole povolal do boxov po čerstvé intermediálky, tie mu však spočiatku neprinášali viac rýchlosti. „Boli sme v pozícii, keď sme museli niečo skúsiť. Po pitstope som nemal dobrý zadný grip, na nových pneumatikách som bol pomalší než ostatní. Odrazu som však bol rýchlejší. Dobrú rýchlosť som mal možno počas štyroch kôl, keď som mohol na pneumatiky skutočne zatlačiť,“ vyhlásil skúsený Austrálčan, ktorý sa počas tejto fázy pretekov dokázal prepracovať na jedenástu priečku, a útočil na desiateho Strolla. V tej chvíli to vyzeralo na potenciálne body.

„Vo fáze, keď som cítil rýchlosť, to bolo pomerne vzrušujúce. Myslel som si, že už to bude len lepšie a lepšie. Vydržalo to však len spomínané štyri kolá. Potom mi zadné pneumatiky úplne odišli. Posledných desať kôl bolo fakt bolestivých, gumy mi dali ´dobrú noc´ a totálne odišli. Tuším, že na začiatku posledného kola ma predbehli aj obe Alfa Romeo, reálne sa však už nedalo veľa robiť,“ opísal Daniel Ricciardo svoje trápenie. Tím ho upokojoval, že Hamilton, Leclerc či Ocon zvládli na jednej zmesi intermediálok ešte oveľa viac kôl, no Austrálčan už vo svojich pneumatikách nemal jednoducho nič.

„Chceli sme bojovať o body, a stratégia predstavovala našu najlepšiu šancu. Celé to však bolo nepredvídateľné. Viem, že ostatní išli dlhšie stinty, jeden dokonca dal celé preteky na jedných pneumatikách. Ja som nemal veľmi konkurencieschopnú nedeľu,“ skonštatoval 32-ročný rodák z Perthu, ktorý prerušil sériu vydarených podujatí po letnej prestávke. „Nedopustím, aby ma tento víkend dal dole. Stačí, keď si pomyslím na Monzu, a všetko je fajn (úsmev). Ale nie, samozrejme, Turecko si zanalyzujeme a zistíme, čo môžeme do budúcna urobiť lepšie. Je to len malý hrboľ na našej ceste, takže nie som v strese. Teším sa do Austinu.“