logo F1online.sk

Horner: Neverili sme, že Hamilton vydrží do konca

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 10. 2021

Christian Horner sa opäť môže usmievať. Na trati, kde sa Red Bull od piatka trápil, získal Max Verstappen o osem bodov viac než Lewis Hamilton, a dostal sa do čela Pohára jazdcov. Vydarenú nedeľu podčiarkol tretím miestom Sergio Pérez.

V Red Bulle to dobre zvládli aj strategicky. V 37. kole prijali pomerne odvážne rozhodnutie, keď povolali do boxov aj Sergia Péreza, ktorý pritom odvádzal skvelú prácu pre tím a brzdil za sebou Lewisa Hamiltona.

„Naším kľúčovým rozhodnutím bolo, kedy zavoláme Checa do boxov. Mohli sme ho nechať na trati, aby za sebou držal Lewisa, no rozhodli sme sa pre zastávku, aby sme si poistili pozíciu na trati. Neverili sme, že by to tie pneumatiky mohli vydržať až do konca,“ vyhlásil Christian Horner. Tento ťah sa Red Bullu vyplatil, Pérez v správnom čase v závere „zapol“ svoje pneumatiky, predbehol Charlesa Leclerca a skončil na skvelom treťom mieste.

Christian Horner tvrdí, že v tíme boli presvedčení, že Lewis Hamilton nemôže dôjsť do cieľa bez zastávky v boxoch. „Nie som na ich boxovom múriku, čiže ťažko môžem komentovať. Zdá sa však, že Lewis zvrátil pokyn tímu a v jednej chvíli sme si mysleli, že to naozaj potiahne až do konca. Z nášho pohľadu však jeho pneumatiky vyzerali pomerne nebezpečne, takže bolo nevyhnutné, aby zastavil,“ skonštatoval šéf Red Bullu, ktorý v rámci majstrovskej bitky „ocenil“ rozhodnutie Mercedesu, ktorý s Hamiltonom zastavil až v 50. kole.

„Lewis zastavil v ten pre nás najlepší možný moment. Aj na Charlesovi ste mohli vidieť, že v tej chvíli sa pneumatiky rýchlo prehrejú, začnú sa pomerne rýchlo drobiť a tvoria sa na nich pľuzgiere. V tej chvíli úplne stratíte rýchlosť,“ pokračoval Horner.

V záverečnej fáze pretekov povedal Lewis Hamilton do vysielačky, že podmienky neboli úplne ďaleko od suchých pneumatík. Ak by sa skutočne vytvorila suchá stopa, mohlo byť pre Red Bull hrozbou aj prípadné prezutie Hamiltona na sliky. Na druhej strane, veľmi ťažko by sa na nich predbiehalo, keďže mimo ideálnej stopy by trať zostala stále mokrá.

„Dostávame spätnú väzbu od jazdcov a sledujeme pneumatiky. Ani v jednej chvíli sme si nemysleli, že sa dostaneme na sliky,“ povedal Christian Horner, ktorý priblížil strategické zámery svojho tímu. „Pneumatiky si museli dnes prejsť fázou, počas ktorej ste ich takmer zjazdili na sliky. Nemohli ste ich zjazdiť príliš skoro, preto sme Maxa povolali do boxov ako prvého. Pri Checovi sme sa rozhodli, že si poistíme pozíciu, a Lewis sa cez neho potom musel dostať na trati. Checo dnes odviedol fantastickú prácu.“