logo F1online.sk

Ricciardo mení motor, odštartuje posledný

Daniel Ricciardo
© McLaren Media Centre
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl10. 10. 2021

McLaren poňal nevydarenú kvalifikáciu Daniela Ricciarda ako príležitosť vymeniť pohonnú jednotku a vyhnúť sa obavám o jej spoľahlivosť v ďalšom priebehu sezóny. Ricciardo tak do pretekov neodštartuje z pôvodného pätnásteho miesta, ale z poslednej, dvadsiatej priečky.

„Výmena motora nebola tento víkend plánovaná, no budeme o tom diskutovať s kolegami z Mercedesu,“ hovoril šéf McLarenu Andreas Seidl ešte v sobotu po kvalifikácii.

V nedeľu dopoludnia je už definitívne potvrdené, že britský tím pristúpil k výmene komponentov pohonnej jednotky na monoposte Daniela Ricciarda.

Aj keď McLaren výmenu motora neplánoval, tak táto možnosť sa mu paradoxne otvorila nevydarenou kvalifikáciou v podaní Ricciarda, ktorý v nej obsadil šestnáste miesto. Po penalizácii Carlosa Sainza by dnes štartoval pätnásty, no napokon sa zaradí až za Španiela.

Britský tím totiž radšej kompletne vymení Ricciardovu pohonnú jednotku, čím by si mal zaistiť lepší výkon a predovšetkým vyššiu spoľahlivosť pre ďalší priebeh sezóny. Po nevydarenej kvalifikácii nie je odsun na posledné miesto taký bolestivý, reálne totiž Ricciardo stratí len päť miest, a získa výrazný benefit do zvyšku sezóny. Rozhodnutie McLarenu teda jednoznačne dáva logický zmysel.  

McLaren na Ricciardovom monoposte vymenil spaľovací motor, turbo a jednotku MGU-H. Keďže sa Ricciardo kvalifikoval horšie než Carlos Sainz, ktorý taktiež menil motor, odštartuje Austrálčan do pretekov z posledného miesta, kým Sainz sa posunie na devätnástu priečku.

„V pretekoch budeme bojovať. Veríme, že na strednej zmesi pneumatík to pre nás bude dnes trochu lepšie než na mäkkých v kvalifikácii. Neočakávame však žiadne zázraky,“ povedal ešte včera Andreas Seidl na margo šancí McLarenu v pretekoch.