logo F1online.sk

Horner: Podľa našich informácií bola výmena Mercedesu vynútená

Christian Horner a Toto Wolff
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 10. 2021

Lewis Hamilton nasadí v Turecku nový spaľovací motor, kvôli čomu sa na štarte nedeľných pretekov posunie poradím o desať miest nadol. V posledných týždňoch sa objavili špekulácie, že Mercedes má problémy so spoľahlivosťou tejto konkrétnej súčiastky, čo stajňa samozrejme nikdy nepotvrdila. Podľa šéfa Red Bullu Christiana Hornera Mercedes nemal na výber a skôr či neskôr by trest prišiel.

Početné špekulácie o spoľahlivosti Mercedesu turecká penalizácia rozhodne neutíši. V každom prípade to pre Red Bull znamená v majstrovskom boji výhodu. Hamiltona v nedeľu nečaká ľahká úloha.  

„Podľa našich informácií túto výmenu podstúpili vynútene, nie nevynútene,“ povedal novinárom v Turecku Christian Horner. „Videli sme, že mali problémy, podobne tak ich zákaznícke tímy.“

Lewis Hamilton nasadí tento víkend štvrtý spaľovací motor, Nicholas Latifi nasadil štvrtý v Rusku a taký Valtteri Bottas ich nasadil dokopy už päť.

„Na nás a naše plány to nemá žiadny vplyv, ale ukazuje to, aké náročné je absolvovať celú sezónu len s tromi motormi. Ani jednému z nás sa to nepodarilo. My to dúfajme zvládneme so štyrmi,“ povedal Horner.

Obaja jeho zverenci už výmenu motorov absolvovali a u oboch to bola zmena vynútená. Max Verstappen o jeden motor prišiel pri nehode v Silverstone, Sergia Péreza o jeden pripravil Bottasov „pingpong“ v Maďarsku.

„Môžete urobiť všemožné simulácie, no potom príde niečo nepredvídateľné. Vo svete simulácií máte totálnu stabilitu, ktorú reálny svet neponúka. A do konca roka ešte môžu prísť všelijaké zvraty. Počkajme si a uvidíme,“ povedal Horner.

„Povedal by som, že sme sa po absolvovaní trestu dostali do dobrej pozície. Taktiež môžeme rátať s dodatočnými súčiastkami ako sú batéria, MGU-K, MGU-H a podobne. Lewis nasadil len spaľovací motor, čo znamená nižší trest, ale aj dosť veľkú záťaž na ostatné komponenty vo zvyšku sezóny,“ dodal.

Súvisiace články