logo F1online.sk

Surerovi sa Katar nepozdáva, radšej sme mali jazdiť v Nemecku

Losail International Circuit Katar
© Losail International Circuit
Ladislav Király
Ladislav Király5. 10. 2021

Formula 1 v novembri tohto roku prvýkrát zavíta na okruh Losail nachádzajúci sa v Katare. Ide pritom o krajinu, ktorá je známa porušovaním ľudských práv a nie každý je s týmto krokom preto stotožnený.

„Katar je okruh, ktorý existuje už dlho,“ povedal bývalý pretekár Marc Surer pre AvD Motor und Sport Magazin na internetovej stránke Sport1. „MotoGP tam jazdí už dlho a z tohto pohľadu má zmysel, že tam pocestuje aj F1.“

Na vec sa však treba pozrieť aj z inej strany: „Je mi ľúto, keď pribúdajú ďalšie preteky v zahraničí, ale nejazdíme v Nemecku. Katar nepotrebujeme, ale potrebujeme Hockenheim alebo Nürburgring.“

Jednou zo silných tém bude aj demokracia a ľudské práva. Vystúpia Sebastian Vettel alebo Lewis Hamilton otvorene a poukážu na problém, ktorý táto krajina má? Fanúšikovia na to určite čakajú a mnohí by si želali aj to, aby pretekári neboli ticho v Saudskej Arábii.

„Minulosť nám ukázala, že aj keď sa veľa rozpráva, napokon jazdia všade. Keď si sadnú do auta, tak sú z nich pretekári a tieto veci už nezohrávajú žiadnu rolu,“ dodal Marc Surer.

 Vedúci predstavitelia Formuly 1 sa však na problém snažia pozerať z iného hľadiska. „Formula 1 celé desaťročia tvrdo pracovala na tom, aby bola tam, kde jazdí, pozitívnou silou a pomáhala hospodársky, sociálne i kultúrne,“ uviedol hovorca F1.

Čudné je minimálne to, že šport sa svojou kampaňou #WeRaceAsOne zasadzuje za diverzitu, udržateľnosť a rovnaké práva pre všetkých. V konečnom dôsledku však vždy vyhrajú peniaze a podarí sa nájsť výhovorka a zdôvodnenie.

Jednou z takýchto záležitostí je napríklad aj úzka spolupráca s ropným gigantom Aramco, ktorá nejde dokopy s udržateľnosťou.