logo F1online.skF1online.sk

V Red Bulle rozhodoval Verstappen: Radar hovoril kadečo

Max Verstappen
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala27. 9. 2021

O takomto výsledku sa Red Bullu ani nesnívalo. Po štarte z dvadsiatej priečky sa Max Verstappen dokázal vyšvihnúť až na druhé miesto. Rovnako ako Mercedesu mu pomohlo počasie, ktoré však na rozdiel od McLarenu dokonale prečítal. Christian Horner ho pochválil za rozhodnutie prezuť v správny čas.

Ak by sme si porovnali poradie pretekárov pred tým, ako začalo pršať, a potom, málokto by povedal, že sa medzi týmito dvoma momentmi odjazdilo len pár kôl. Taký Valtteri Bottas poskočil zo štrnástej priečky na piatu, Kimi Räikkönen z trinástej na ôsmu, nuž a Max Verstappen zo siedmej až za víťaza Lewisa Hamiltona.

Každý z menovaných za to vďačí rýchlemu rozhodovaniu. Max Verstappen sa vo vysielačke ozval medzi prvými už v 48. kole. “Myslím si, že by sme mali zájsť do boxov. Strácame čas. Ľudia vychádzajú z trate,” komentoval situáciu na okruhu.

Ostatné tímy svojim pilotom priamo prikázali, či majú prezuť, čo bol prípad aj Lewisa Hamiltona. Red Bull to však nechal na svojho pilota. “Myslím, že keď príde tá prechodná časť, tak rozhodnutie je vždy na jazdcovi,” hovorí Christian Horner.

Tím má síce k dispozícii radarové informácie, no tie nie sú ani zďaleka všetko. “Oni cítia, s akou úrovňou priľnavosti sa ešte vedia vysporiadať. Vidia toho viac, keď je ten dážď priamo nad nami. Takto fungujeme; kedy prejsť na gumy do prechodných podmienok je vždy na jazdcovom rozhodnutí. A myslím si, že Max vybral skvele.”

Christian Horner následne prezradil, že radarové informácie, ktoré mali k dispozícii jednotlivé tímy, tentoraz neboli veľmi užitočné. Nebolo z nich jasné, či dážď zosilnie, alebo či sa jeho intenzita zachová. Práve na tejto skutočnosti sa popálil McLaren.

“Hovoril len, že dážď je okolo nás,” prezradil Horner na margo radaru. “To vám veľa nepovie o tom, či prestane, alebo začne, alebo bude naďalej pršať. Prečítať to bolo veľmi ťažké.”

I preto sa Red Bull spoľahol na Maxa Verstappena. “Piloti toho videli viac, keď boli na okruhu. Videli sme, že na pár kôl mal dážď prísť, a potom by prešiel a vyschlo to, alebo by zosilnel. Bol to tak trochu risk.”

Viacero pilotov na daždi zarobilo, čo znamená, že mnohí naň aj doplatili. To bol prípad Sergia Péreza, ktorý spadol z tretieho miesta až na deviate, a taktiež nedeľného smoliara Landa Norrisa, ktorý prišiel o druhú priečku a možno aj víťazstvo.

“Musíte súcitiť s Norrisom, ktorému zostávalo len pár kôl do konca,” poľutoval McLaren Christian Horner. “Myslím, že Checo zastavil pred ním. Ale podľa všetkého mal pocit, že má šancu. Odjazdil skvelé preteky a dostal sa na tretie miesto. Mal byť na pódiu.”

Súvisiace články

Diskusia