logo F1online.skF1online.sk

Hornerov recept na to, ako sa vyhnúť kolíziám s Hamiltonom: Treba byť pred ním

Christian Horner
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala25. 9. 2021

Tesných súbojov medzi Lewisom Hamiltonom a Maxom Verstappenom v boji o majstrovský titul nikdy nie je dosť. Christian Horner očakáva, že ich do konca sezóny uvidíme ešte požehnane, no zároveň dúfa, že sa zaobídu bez ďalších kolízií. Šéf Red Bullu má aj jeden recept, ako to dosiahnuť.

V Rusku sa piloti Mercedesu a Red Bullu na trati zrejme nestretnú, keďže Hamilton by mal štartovať z prvého radu, zatiaľ čo Verstappen z toho posledného. Do konca sezóny však máme ešte ďaleko a môžeme si byť istí, že po tejto krátkej odmlke sa opäť všetko rozbehne.

Čo chce Red Bull spraviť pre to, aby sa nezopakovala situácia z Monzy a Verstappen neodchádzal z pretekov bez bodu? “Nuž, musíme sa pokúsiť byť na okruhu pred ním, to je ten najjednoduchší spôsob,” nechal sa počuť Christian Horner v piatok v Soči.

To sa v Taliansku nepodarilo. “Ani jeden z nich nemal byť blízko toho druhého. Žiaľ, pri zastávke v boxoch sme v Maxovom prípade stratili nejaký čas. Lewis mal byť jasne vpredu, no potom sa objavil problém aj pri jeho zastávke, ktorý ich dostal na rovnakú úroveň.”

“Najjednoduchší spôsob, ako sa vyhnúť incidentu, je byť ďaleko vpredu. Mám však taký pocit, že budú pretekať veľmi tvrdo. Medzi nimi to bolo doposiaľ veľmi tesné, oba tímy v priemere delí len jedna desatinka sekundy a myslím si, že to bude pokračovať aj v poslednej tretine šampionátu,” zamyslel sa Horner.

V Red Bulle však nemajú nasadené ružové okuliare a hoci vedia, že najlepšie bude až do konca sezóny vyhrávať kvalifikácie a preteky ovládnuť systémom štart-cieľ, tak ľahko to zrejme nepôjde. A tým pádom riziko kolízií pretrvá.

“Sú to pretekári a budú pretekať. Nemožno povedať, že sa v nasledujúcich ôsmich pretekoch nedotknú. Veľmi pochybujem, že Toto má nad Lewisom kontrolu a my ju nemáme nad Maxom. Je to na nich, keď sedia v autách a pretekajú o tú najcennejšiu trofej v motoršporte. Zostáva nám osem pretekov,” pokračuje Horner.

Napokon doplnil: “Chceme, aby to bolo vyrovnané, aby to až do konca sezóny bolo čisté, ale keď dvaja piloti štartujú vedľa seba tak často a pretekajú na okruhoch, ktoré sú také úzke… Max vám nič nedaruje, a Lewis tiež ukázal, že sa nechce ničoho vzdať. Keď sa stretnú dvaja jazdci s takouto mentalitou, objavia sa incidenty. Monza bola nešťastná. Bol to dramaticky pôsobiaci incident v nízkej rýchlosti, ani jeden z nich nechcel ustúpiť. Výsledkom bolo to, čo sme videli.”

Súvisiace články

Diskusia