logo F1online.sk

Norris: Nie sme takí rýchli ako v Monze

Lando Norris
© Twitter/McLaren
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl25. 9. 2021

McLaren je v Rusku označovaný za čierneho koňa, Lando Norris však šance „papájových“ tak vysoko nevidí. Po piatkových tréningoch vyhlásil, že britský tím rozhodne nie je taký konkurencieschopný ako pred dvomi týždňami v Monze.

Aj vzhľadom na penalizácie pre Maxa Verstappena a Charlesa Leclerca by McLaren mohol v nedeľu štartovať zo zaujímavých priečok. V podcaste F1Nation favorizovali britský tím na zisk pódia, avšak Lando Norris krotí očakávania.

„Niektoré naše silné stránky z Monzy nie sú v Rusku také viditeľné, a taktiež sa tu nachádzajú zákruty, v ktorých nie sme takí silní. Cítim sa relatívne dobre, čo sa však vždy neprenáša do časov na kolo. Určite nie sme takí konkurencieschopní ako v Monze. Môžeme však byť konkurencieschopní voči Ferrari a AlphaTauri, čiže voči tým, s ktorými v skutočnosti bojujeme,“ vyhlásil Lando Norris.

Podľa analýz na oficiálnom webe F1 je McLaren v kvalifikačnom tempe tretí najrýchlejší so stratou 0,67 sekundy na Mercedes, a v pretekovom tempe je taktiež tretí s tesným náskokom na Ferrari. Lando Norris tieto predpoklady v piatok naznačil len čiastočne – absolvoval 41 kôl, v FP1 obsadil ôsme miesto, v FP2 štvrté.

„Piatok bol hore-dole. V prvom tréningu som sa trápil, potom sme však urobili zmeny, ktoré nám popoludní priniesli zlepšenie. Vďaka tomu mám v aute o niečo väčšiu sebadôveru a lepší pocit pred sobotou. Musíme brať do úvahy veľa vecí, vrátane predpovede počasia. Čaká nás ešte veľa práce a uvažovania,“ pokračoval mladý Brit.

Lando Norris zažil v tréningu dve problematické situácie. V druhom tréningu v štvrtej zákrute vyšiel podlahou na obrubník a z jeho monopostu odleteli kúsky karbónu. Horšie a bizarnejšie však vyzeral incident zo záveru prvého tréningu. Lando sa roztočil pri nájazde do boxov a poničil si predné krídlo.

„Nebola to moja chyba. Bol to problém súvisiaci s motorom. V každom prípade, nebolo ideálne poškodiť v závere tréningu predné krídlo,“ prezradil Lando Norris.

McLaren by mohol minimálne v kvalifikácii profitovať z penalizácii konkurencie, a pokúsiť sa získať ďalší bodový prídel v boji o tretie miesto v Pohári konštruktérov. „Poveternostné podmienky sú nejasné. Pršalo vo štvrtok, a dážď sa očakáva aj v sobotu. Tréningy boli suché, takže sme si prešli plán na suché podmienky. Venovali sme sa pochopeniu pneumatík a nastaveniu, či už na výkon na jedno kolo, ale aj na preteky. Veríme, že v ďalšom priebehu víkendu ukážeme ešte oveľa viac,“ skonštatoval pretekový riaditeľ tímu Andrea Stella.