logo F1online.sk

Pérez dúfal, že komisári jeho súboj s Leclercom posúdia rozumnejšie

Sergio Pérez
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala13. 9. 2021

Sergio Pérez mal v Taliansku veľmi blízko k tomu, aby získal pódium. Pod šachovnicovou vlajkou aj prešiel na tretej priečke, no päťsekundová penalizácia ho odsunula o dve miesta nižšie. Mexičanovi je ľúto, že mu ju komisári udelili. Očakával od nich lepšie posúdenie situácie.

Valtteri Bottas odštartoval do veľkej ceny z devätnásteho miesta, Sergio Pérez z ôsmeho. Na konci pretekov sa aj napriek tomu stretli a zviedli pekný súboj, z ktorého mohol vyjsť ako víťaz Valtteri Bottas, no vo Variante della Roggia bol priširoký a Mexičana chtiac-nechtiac pustil pred seba. Veľmi ho to nemrzelo, pretože cez Péreza sa vďaka penalizácii aj tak dostal a napokon skonštatoval, že aj keby Red Bull predbehol skôr, preteky by zrejme nevyhral.

Zato Péreza prepad mrzel o to viac. Komisári mu k výslednému času pripísali päť sekúnd za to, že pri súboji s Charlesom Leclercom získal “trvalú výhodu”, keď si skrátil druhú taliansku šikanu a Leclercovi pozíciu nevrátil.

“Je to veľká škoda, že sme nezískali pódium. Na trati sme ho získali, ale potom sme oň prišli,” narážal na penalizáciu Sergio Pérez, ktorý nakoniec Red Bullu vybojoval piate miesto. “Ak mám byť úprimný, od komisárov sme toho čakali viac v tom zmysle, že som nemal kam ísť. Buď by som si skrátil tú zákrutu, alebo by som kolidoval s Charlesom.”

Rodák z Guadalajary si vybral bezpečnejšiu alternatívu. “Viem, že máme také pravidlo, ale ako tím sme si mysleli, že by azda mohli byť trochu rozumnejší a pozrieť sa na to zo širšieho pohľadu. To sa nestalo.”

Christian Horner po pretekoch vyjadril poľutovanie nad penalizáciou. V rozhovore pre Sky Sports zdôraznil, že hoci jeho tím komunikoval s FIA a pýtal sa, či má Pérez pozíciu vrátiť, nedočkal sa odpovede. A tak Red Bull vzal vec do svojich rúk a Péreza nechal vpredu.

“Podarilo sa mu predbehnúť Carlosa, potom sa dostal k Charlesovi. Bol to odvážny manéver, no podľa nás presne na hrane. Spýtali sme sa na to riaditeľstva pretekov, no nedostali sme odpoveď. Potom sme si povedali, že dobre, tak budeme pokračovať. A potom sme, žiaľ, dostali penalizáciu,” opísal situáciu z pohľadu tímu Christian Horner.

Michael Masi mal však z riaditeľstva pretekov iný pohľad. Hornerovu sťažnosť, že riaditeľstvo pretekov neodpovedalo na jeho otázku, zmietol zo stola. “Nie, to nie je pravda. Nepýtali sa riaditeľstva pretekov. Ja som im navrhol, že by mali pouvažovať o vrátení pozície, a oni povedali, že už to sami zvažujú.”

Súvisiace články